A vizitdíj és a napidíj sem hozott jelentős bevételt

A Magyar Orvosi Kamara szerint a vizitdíj és kórházi napidíj nem hozott jelentős bevételt sem az alapellátásban, sem a kórházaknál és érdemben nem volt hatással a hálapénzre sem - erről Éger István elnök beszélt szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Visszautasítják azokat a kormányzati kijelentéseket, miszerint a költségvetésből nem tudják majd pótolni a vizitdíj és a kórházi napidíj bevételeit, amennyiben a népszavazáson a többség ezen díjak eltörlésére szavaz. Mint mondta, a kormánynak az a feladata, hogy biztosítsa a praxisok biztonságos működését és megfelelő finanszírozását - mondta.

"Amennyiben a vizitdíj intézménye megszűnne, a Magyar orvosi Kamara mindent el fog követni annak érdekében, hogy az ezzel kapcsolatban jelentkező bevételkiesést a következő év költségvetésébe megjelenítsék a döntéshozók, tehát az alapellátás működőképes maradjon" - fogalmazott a köztestület elnöke. Megjegyezte: "informálódásai" szerint, ha a népszavazás a díjak eltörlését hozza, legkorábban 2009-től nem kell majd fizetni.

Az elnök szerint ahhoz hogy a háziorvosi praxisok megfelelően tudjon működni, a jelenlegi finanszírozás kétszeresére lenne szükség.

A díjfizetéssel a MOK továbbra sem ért egyet, továbbá praxisonként a vizitdíj-bevétel - betegszámtól függően - nagyon eltérő bevételt jelent az orvosoknak. Van ahol a bevétel 80-90 ezer, de van olyan praxis is, ahol ez az összeg eléri a 400 ezer forintot havonta, ugyanakkor egy rendelő fenntartási, működtetési költségei nagyjából megegyeznek - mondta Éger István.

Forrás: MTI