Oroszlánfókákat mészároltak

Ismeretlen okból lemészároltak 53 oroszlánfókát a Galápagos-szigeteken. Az állatokat egyetlen nagy, fejre mért ütéssel végezték ki - egyelőre csak ennyit sikerült megállapítaniuk a Galápagos Nemzeti Park munkatársainak. Az 53 oroszlánfóka - köztük 13 köly

A nagytestű tengeri emlősöket gyakran vadásszák, főleg a bőrük és a foguk miatt, a hímek nemi szervéből pedig ősi kínai recept alapján nemi vágyat serkentő szert készítenek. A most legyilkolt állatokon viszont a szétroncsolt koponyán kívül nincsen semmiféle sérülésnyom. "A mészárlás indítékát az ügyészségi nyomozóknak kell megállapítaniuk" - mondta Victor Carrion, a nemzeti park illetékese. Az ügyet már vizsgálja a hatóság.

A galápagosi oroszlánfóka csúcsragadozó, nincs természetes ellenfele és az embertől sem fél. A táplálkozási lánc fontos tagja, ezért az egész szigetvilág ökológiai rendszere felborulhat, ha a faj veszélybe kerül - mondta Carrion. A nemzeti park megerősítette a járőröket, de elpusztult állatokat egyelőre sehol máshol nem találtak.

A dél-amerikai Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigetcsoport volt az első hely a földkerekségen, amely felkerült a Világörökség listára. A listát felügyelő ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) tavaly veszélyeztetettnek minősítette.

Az ecuadori partoktól ezer kilométerre a Csendes-óceánon fekvő szigetcsoport egyedülálló élővilágnak ad otthont. Főleg egzotikus madarairól, az óriás teknősökről és a tengeri iguánáról híres, illetve arról, hogy Charles Darwin ott merített ihletet az evolúciós elmélet kidolgozásához.

Forrás: MTI