Nem tartják etikai vétségnek a kiszavazást

Hunvald György és Gy. Németh Erzsébet a decemberi kiszavazásuk miatti pénzbüntetést tudomásul veszik, az etikai jellegű elmarasztalással azonban nem értenek egyet. A fővárosi szocialista politikusok kedden az MTI-nek annak kapcsán nyilatkoztak, hogy előző

Hunvald György elmondta, hogy nem követett el olyasmit, ami miatt etikai elmarasztalása indokolt lenne. Semmilyen agitációt, biztatást nem folytatott ugyanis a frakcióban, nem ösztönzött arra másokat, hogy az ő álláspontját vegyék át. "Nem igaz és hamis" tehát az, amit etikai vétségként kívánnak feltüntetni - jegyezte meg.

A VII. kerület polgármestereként és a helyi MSZP elnökeként több ciklus óta tevékenykedő Hunvald György leszögezte: "sok mindenkitől elfogadok kritikát, de vannak olyanok, akik nem is olyan régen még a politikai ellenfeleink között ültek, vagy az ő bizalmukból tevékenykedtek különböző bizottságokban". Ők "ne próbáljanak meg engem etikára tanítani" - tette hozzá. A politikus nem kívánta megnevezni az érintett személyeket.

Megjegyezte azt is, hogy az 1950-es éveket idézőnek tartja ezt a frakciódöntést. Ezt erősítette benne egyik politikustársának az a felvetése is, hogy a jövőben minden fővárosi közgyűlési döntésnél kötelező igen legyen a frakcióálláspont.

Gy. Németh Erzsébet sem érti a frakció döntését. Az MTI-nek elmondta, meglepő és furcsa dolognak tartja, hogy megválasztott képviselőket "némaságra" akarnak kárhoztatni, eltiltanák őket attól, hogy szakmai álláspontjukat elmondják a közgyűlésben. A politikus közölte, hogy a közgyűlési, bizottsági munka az a terep, ahol a képviselőnek az a dolga, hogy kifejtse szakmai véleményét. Hozzátette, hogy sem ő, sem a másik elmarasztalt frakciótársa nem a kereskedelmi médiákat "végigturnézva" fejtette ki véleményét, hanem a közgyűlésben tették ezt.

Gy. Németh Erzsébet megjegyezte: a frakció többségi álláspontjával ellentétesen, ő nem tekinti "agitációnak, mozgósításnak" azt, ha valaki szakmai álláspontját elmondja a közgyűlésben. Leszögezte, hogy a jövőben is képviselői esküjének megfelelően jár el.

A fővárosi MSZP-frakció hétfőn este a frakcióvezető javaslatára elmarasztalta azokat, akik a közgyűlés decemberi ülésén a korábban meghatározottól eltérően szavaztak. Három színház igazgatói posztjára emiatt, a városvezetés álláspontjával ellentétesen, nem írtak ki pályázatot, hanem a kulturális bizottság által korábban eldöntött kinevezéseket erősítették meg.

Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke és Steiner Pál frakcióvezető ennek kapcsán az MTI-nek azt nyilatkozták, hogy a jövőben rendszeresen áttekintik a szavazási fegyelmet. Kisebb-nagyobb büntetésre számíthatnak azok, akik megszegik a szavazási előírásokat.

A 17 év után először hozott frakcióelmarasztalás szerint az ajánlott szavazásoknál tévedésből másként voksolóknak a 113 ezer forintos képviselői alapdíj 3 százalékának megfelelő büntetést kell fizetniük. Ez érinti Horváth Csabát, Hagyó Miklóst, Steiner Pált, Devánszkiné Molnár Katalint, Somlyódy Csabát, Gajda Pétert, Germánné Vastag Györgyit és Mitus Zsuzsannát. A képviselői alapdíj 10 százalékát fizeti Hunvald György és Gy. Németh Erzsébet, akik a kötelező jellegű szavazástól tértek el.

Forrás: MTI