Lezsírozott smasszertisztek

Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára kedden reggel utasította Dömény Sándor dandártábornokot, a büntetés-végrehajtás megbízott országos parancsnokát a bv-ezredesek ügyében vádemeléssel érintett, még aktív állományba tartozó

Az államtitkár figyelmeztetésben részesítette a megbízott parancsnokot elöljárói intézkedés elmulasztásáért.

Az MTV hétfő esti Híradója számolt be arról, hogy vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádol több büntetés-végrehajtási ezredest a katonai ügyészség, mert pénzért előnyökhöz juttattak elítélteket. A Budapesti Katonai Ügyészség tizenegy ember ellen emelt vádat, részben a büntetés-végrehajtás országos parancsnoksága állományába tartozó, részben polgári személyek ellen - közölte a hírműsorban Hegedűs Antal vezető ügyész.

Hozzátette: a büntetés-végrehajtásban dolgozók között voltak intézetparancsnokok is.
A Híradó információi szerint, a vádlottak között hat ezredes, egy alezredes, két ügyvéd és két civil van, akik közül az egyik a BM kórház főorvosa.

A tudósítás szerint a hat főtiszt pénzért soron kívül engedélyezett beszélőt, vagy büntetés-félbeszakítást a raboknak. A jól fizető fogva tartottak különleges kedvezményeket nyújtó, "VIP cellába" kerültek. Volt, akinek egymillió forintjába került, hogy Tökölön, a fiatalkorúak börtönében töltse le a büntetését. A fizetős raboknak - és nem csak Tökölön, hanem az egri börtönben is - kétszer annyi csomag, beszélő és szabadság járt, mint a többieknek.

A katonai ügyészség titkosszolgálati eszközöket is felhasználva, több hónapig tartó nyomozással derítette fel az ügyet.

Az ügyet március elején kezdik el tárgyalni Győrben. A Fővárosi Bíróság elfogultságot jelentett be, mert az egyik vádlott ülnökként tagja volt a bíróság egyik katonai tanácsának.

Az IRM sajtófőnöke a távirati irodának elmondta azt is: Juhász Gábor egyben utasította a büntetés-végrehajtás megbízott országos parancsnokát annak megvizsgálására is, hogy a büntetőeljárásra tekintettel az érintettek beosztásukból történő azonnali hatályú felfüggesztésének, vagy szolgálati viszonyuk megszüntetésének feltételei fennállnak-e.

A 2005-2006-ban elkövetett bűncselekmény ügyében az ügyészségi vizsgálatról a szaktárca tudott, de a vádemelésről csak a sajtóból értesült. Az IRM most és a jövőben is a lehető leghatározottabban és legszigorúbban lép fel a korrupció ellen - tette hozzá.
Forrás: MTI