Ítélet születhet a meghurcolt tüntető ügyében

Holnap várhatóan ítéletet hoz a Fővárosi Bíróság egy 2006. október 23-án meghurcolt tüntető kártérítési perében - értesült a HavariaPress. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat által képviselt Kollár Tibor egymillió forint kártérítésért nyújtott be keresetet, miutá

A férfi ellen 2006. október 23-án délután 15 óra 40 perckor léptek fel brutálisan a REBISZ állományába tartozó rendőrök. A károsultra tonfával és rúgásokkal támadtak rá az Alkotmány utcánál tevékenykedő egyenruhások, anélkül, hogy ő erre okot adott volna: szerencséjére komolyabb sérülést ő nem szenvedett, több más tüntetővel ellentétben. A kártérítést igénylő férfi a Kossuth térre tartó tömeg kiszorítását végző rendőrkordon előtt 2-3 méterrel hátrált, és közben arra hívta fel a rendőrök figyelmét, hogy eljárásuk törvénytelen és megengedhetetlen.

Az intézkedő rendőrök kitépték a kezében lévő, címeres magyar zászlót, majd leteperték és műanyag kábelkötözővel bilincselték meg a kezeit; végül órákig falhoz szorított fejjel állítva várakoztatták ilyen pózban a Gyorskocsi utcai rendőri objektumban. A férfival szemben szabálysértési eljárás indult, de ezt a Fővárosi Bíróság megszüntette, kimondva, hogy a magatartása nem volt jogszabálysértő. A felperes ezután keresettel fordult a bírósághoz, azt kérve, hogy állapítsák meg, miszerint a rendőrség jogellenes intézkedéseivel megsértette a személyes szabadsághoz fűződő jogát és emberi méltóságát. Erre tekintettel a BRFK-tól 700 ezer, a REBISZ jogutódjától 300 ezer forint kártérítést követel a felperes, elégtételt adó közlemény megjelentetésén és a kamatok, illetve perköltségek megfizetésén túl. Ebben a perben derült fény egyébként arra, hogy a 2006. őszén tömegesen alkalmazott műanyag bilincsek rendszerbe vételére csak jóval később került sor, egy 2007. májusi miniszteri döntéssel.

Forrás: MTI