Fontos Ukrajna és az EU közelítése

Az Európai Parlament Külügyi Bizottsága ma Julia Timosenko ukrán kormányfőt látta vendégül. Tabajdi Csaba, a bizottság póttagja a látogatás kapcsán elmondta, hogy Magyarország azon EU tagállamok egyike, amelyek különösen érdekeltek Ukrajna és az EU közelí

"Míg Ukrajnának több szomszédjával is vitái vannak, Magyarország és Ukrajna között nincs érdemi konfliktus, szomszédsági kapcsolataink kiegyensúlyozottak és dinamikusan fejlődnek. Fontosnak tartjuk, hogy Ukrajnában folytatódjon a demokratikus társadalom intézményeinek kiépülése és a piacgazdaságra való áttérés, ehhez minden segítséget igyekszünk megadni. Törekszünk arra, hogy Ukrajnát minél szélesebb kapcsolati rendszer fűzze az unióhoz, és támogatjuk Ukrajna WTO tagságát. A várhatóan hosszabb folyamatot jelentő NATO tagságot illetően ugyanakkor nagyon körültekintően kell eljárnunk, alapvető szempont a régió stabilitása. Magyarország egy minden területen konszolidált ukrán-orosz viszonyban érdekelt, hiszen ez közvetlenül befolyásolja hazánk és a régió stabilitását, valamint biztonságos energiaellátását" - jelentette ki Tabajdi.

Tabajdi Csaba hangsúlyozta, hogy a jó magyar-ukrán viszony ellenére vannak megoldatlan kisebbségi problémák. Sajnos a beregszászi főiskola továbbra sem kap ukrán állami támogatást, és nem oldódott meg a magyar nyelvű érettségi és felvételi kérdése sem. Nem szerencsés az sem, hogy a Viktor Juscsenko és Sólyom László államfők megállapodása ellenére a megyei tanács még a kárpátaljai elnöki vizitet megelőzően leszavazta a Vereckei-hágón létesítendő honfoglalási emlékművet. A magyar szocialista delegációvezető bízik abban, hogy a jelenleg érzékelhető központi politikai akarat elegendő lesz a regionális ellenállás és az adminisztratív akadályok leküzdésére, a problémák rendezésére.

Forrás: MTI-OS