Fivérek filmes fődíja

Ethan és Joel Coen Nem vénnek való vidék (No Country for Old Men) című karcos krimije nyerte az Amerikai Rendezők Céhének (ADG) fődíját.

A fivérek filmje olyan alkotókat és mozikat utasított maga mögé, mint Sean Penn Út a vadonba (Into the Wild) és Paul Thomas Anderson Vérző olaj (There Will Be Blood) című drámája.

A Cormac McCarthy regényéből készült Nem vénnek való vidékben egy öreg texasi (Josh Brolin) drogdílerek pénzével lép le, de ott lohol a nyomában egy könyörtelen gyilkos (Javier Bardem) és mindkettejük nyomában pedig a seriff (Tommy Lee Jones).

A Coeneknek egyúttal jó okuk van hinni, hogy az Oscar kis aranyszobrocskáját is ők vehetik át, mivel az esetek döntő többségében a rendezők és a filmakadémia eddig egyformán döntött. Az elismerést a múlt évben A tégla című filmjéért jutalmazott Martin Scorsese adta át.

A testvérpár a filmtörténet második alkotópárosa, amely kiérdemelte ezt az elismerést: előttük csak a Robert Wise-Jerome Robbins kettőst jutalmazták 1961-ben a West Side Storyért.
Forrás: MTI