Hiányos szülészeti ellátás

Az eddigi legnagyobb szabású felmérés - pénteken közzétett - eredménye szerint a szülészeti ellátás egész Nagy-Britanniában tele van hiányosságokkal; a legrosszabb a helyzet a fővárosban és Közép-Angliában.

Az Egészségügyi Bizottság (Healthcare Comission) szerint számos nő magzata alacsony színvonalú vizsgálatban részesül. Másrészt túl kevés a bába, ami azt jelenti, hogy nem minden nő kap szakképzett segítséget szüléskor.

Az egy évben történt születések száma 2001 óta 72 ezerrel nőtt, de a múlt évben a bábák száma csökkent.

Továbbá kimutatták, hogy tíz nőből négynél a magzat ultrahangos vizsgálatakor nem végzik el mind a 11 előírt ellenőrzést, amelyek közt szerepel a magzat szívének, arcának és ajkainak vizsgálata. Csupán 11 kórház számolt be arról tavaly áprilisban, hogy maradéktalanul elvégzi a Down-kór kiszűréséhez szükséges teszteket.

A felmérés során az ország összes közkórházát, vagyis 148-at felülvizsgáltak. Ezen egészségügyi intézmények évente mintegy 600 ezer szülés lefolytatásáért felelnek.

Az egészségügyi hatóságok szerint ezer szüléshez osztályonként 36 bába szükséges - ez felelne meg a kormány előírásának -, ám a felmérésből kiderült, hogy az átlag csupán 31 bába ezer szülésre. Kilenc kórházban 26 vagy kevesebb bába jut ezer szülésre.

Egészségügyi Bizottság vezetője, Anna Walker azt mondta, hogy a felmérés gyenge eredményei nem jelentik azt, hogy a szülészeti ellátás veszélyes.

Az ellenzéki liberális demokraták azonban azonnali intézkedést követelnek a szülészeti osztályok munkaerejének felülvizsgálata érdekében.
Forrás: MTI