Keveset keresnek a nők Ausztráliában

Csupán a vezető állások 7 százalékát töltik be nők Ausztrália 200 legnagyobb vállalatánál, s a legtöbb helyen feleannyit keresnek vezetőként, mint férfi kollégáik. Az ausztrál kormány felkérésére a Macquarie Egyetem végzett kutatást a témában, a felmérés

A jelentés szerint pénzügyi vezetőként és operatív vezetőként a hasonló beosztású férfiak fizetésének feléért dolgoznak a nők. Vállalatirányítóként pedig a férfibérek kétharmadát vihetik haza.

A nőügyi tárca vezetője "rendkívül különösnek" nevezte a végeredményt, s a helyi rádiónak elmondta, hogy főként az lepi meg az adatokban, hogy a női vezetők és a férfi vezetők fizetése között nagyobb a szakadék, mint az alacsonyabb pozíciókban.

Tavaly már készült egy kormánystatisztika a kontinensországban, amely azt mutatta, hogy az országban dolgozó nők átlagban 35 százalékkal kevesebbet keresnek hetente, mint a férfiak.

Az illetékes miniszter azonban kizárta, hogy a kormány beavatkozna a fizetések dolgába. Értékelése szerint az üzleti élet vezetőinek dolga, hogy elgondolkodjanak a problémán.

A jelenség egyébként korántsem ausztrál, a tengerentúli statisztikák hasonlóan keserves képet mutatnak: független kutatások alapján az üzleti életben az amerikai vezetőknek mindössze 6,7 százaléka nő, a kanadai szomszédoknál pedig 5,4 százalékkal képviseltetik magukat az élbolyban. A fizetésekről nem készült kimutatás.
Forrás: MTI