Szaxofonozó fóka

Szaxofonozni tanítottak meg egy fókát alig fél év alatt Irkutszkban. Az ottani fókatelepen, amelyet a delfináriumok mintájára fókanáriumnak - oroszul nerpináriumnak - neveznek csupa állati művész él.

Az egyik fest - az ecsetet a fogai közé fogja, belenyomja a festékbe, és a festéket papírra keni -, a másik labdázik a közönséggel. Most pedig Nessieről, az állítólagos skóciai víziszörnyről elnevezett hatéves Nesszi megtanult szaxofonozni.

Kék-sárga-zöld műanyag hangszere ugyan a játékboltból származik, de formára olyan, mint az igazi szaxofon, még billentyűi is vannak.

Nesszinek gondozói játszottak hasonló játékszereken, majd halat tettek maguk mellé, amiből az okos állat hamar rájött, hogy a mutatvánnyal extra adag halhoz juthat. A legnehezebb az volt, hogy megtanulja uszonyaival tartani a szaxofont. Ezután már csak arra volt szükség, hogy egy gumitölcsér segítségével kiszélesítsék a hangszer fúvókáját, ugyanis Nesszinek az orrát kell bedugni a tölcsérbe, úgy fújja a szaxofont.

Nem egy virtuóz, de azért különböző magasságú hangokat tud kicsiholni a játékhangszerből.

Nesszi kortársa, Tito különleges állványra szerelt dudákkal muzsikál, akárcsak egy cirkuszi fóka. Igaz, Tito nagyon önfejű, szinte mindig csak egy és ugyanazon dudát akarja használni.

A többi fóka viszont nem érhet a hangszerekhez. Ápolóik elmondása szerint a fókák igen birtokvágyók, s ha megérzik egy társuk szagát sajátnak tekintett holmijukon, "megsértődhetnek", s előfordulhat, hogy többet a hangszer felé sem néznek.

Forrás: MTI