Szerbet fogtak Röszkénél

Embercsempész segítségével próbált Magyarországra jutni az az öt szerb állampolgárságú férfi, akit Röszke közelében fogtak el a rendőrök - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán az MTI-t.

A járőrök a röszkei határszélt ellenőrizték, amikor még kedden este, a kutya jelzésére, ismeretlen személyek mozgására lettek figyelmesek - mondta Pál János.

Az elfogás érdekében a járőrpáros kettévált, hogy elzárja a határsértők útját, akik belesétáltak a kelepcébe. Az öt férfi közül négy UNMIK-okmánnyal - a koszovói ENSZ-misszió által kiállított igazolvánnyal -, egy pedig csak személyi igazolvánnyal rendelkezett - közölte az alezredes.
A hivatalos eljárás során a szerb férfiak elmondták, a jobb megélhetés reményében indultak el Koszovóból. Útjukat számukra ismeretlen embercsempész szervezte meg fejenként 600 euróért, s egészen a szerb határig kísérte őket, de magyar területre már nem lépett át.

Az elfogottak közül négyen menekültkérelmet nyújtottak be, egy pedig vissza kíván jutni hazájába. Jelenleg a kiskunhalasi, őrzött szálláson várják ügyük rendezését - mondta a szóvivő.
Forrás: MTI