Krisztus vérét is kimutatja a szonda

Német László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára levélben fordult Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszterhez az ügyben, hogy a misebor fogyasztását a papok esetében a rendőrök ne büntessék a közúti ellenőrzéseknél - tájékoztat

A misebor fogyasztásának büntetése a katolikus egyházat súlyos helyzetbe hozhatja, ugyanis az igazságügyi és rendészeti miniszter január 20-án életbe lépett úgynevezett "zéró tolerancia" rendelete értelmében a legkisebb alkoholszint kimutatása is a jogosítvány azonnali bevonásával jár. A katolikus papok azonban minden nap miséznek, amelyhez szervesen hozzátartozik a bor fogyasztása, amely Jézus vérét jelképezi - közölte a sajtóiroda vezetője.

Elmondása szerint Német László levelében azért kérte Takács Alberttől a szankcióktól való eltekintést, mert többek között a paphiány miatt számos plébános egymás után több településen tart szentmisét, amely szertartásonként féldeci, egy deciliter bor fogyasztását jelenti szertartásonként. A plébánosok kötelességének teljesítéséhez pedig, amely kiegészül a beteglátogatással, a temetéssel, a hittanóra tartásával a szórványfalvakban, nélkülözhetetlen a gépkocsi igénybe vétele - fogalmazott.

Német László ezzel kapcsolatban levelében kiemelte: "meggyőződésünk, hogy erre az esetre a korábbi gyakorlatnak megfelelően továbbra sem vonatkoztatható a zéró tolerancia elve." Szerdahelyi Csongor ennek kapcsán utalt arra, hogy az Állami Egyházügyi Hivatal és a Magyar Katolikus Egyház között 1974-ben született egy megállapodás, amely legálissá tette a papoknak "a misézéshez elengedhetetlenül szükséges alkohol" fogyasztását.

A katolikus egyház elképzelései szerint a püspökök igazolványt adnak majd az egyházmegyéjükben tevékenykedő papoknak, amivel bizonyíthatják, hogy munkaköri kötelességükből fakadóan fogyasztottak alkoholt - tette hozzá.
Forrás: MTI