Büntetik aki nem tud románul?

Az MDF európai parlamenti képviselője az Európai Bizottsághoz fordult, mivel sajtóhírek szerint Romániában az állampolgárság elvesztésével büntetnék a román nyelvismeret hiányát súlyosan diszkriminálva ezzel az ott élő magyar kisebbséget.

Dan Voiculescu, a Román Konzervatív Párt elnöke által a román szenátushoz benyújtott törvényjavaslat azontúl, hogy kötelezővé teszi a Romániában élő állampolgárok számára a román nyelv kötelező elsajátítását, a nyelvtudás igazolására két évet hagyna, ellenkező esetben az érintettek elveszítik román állampolgárságukat.

Olajos - szemben a Román Diszkriminációellenes Tanács határozatával, amely nem talált kivetnivalót a javaslatban – diszkriminatívnak találja a törvénytervezet, annak elfogadása szerinte hátrányosan érintené Európa legnagyobb őshonos kisebbségét, a Romániában élő több milliós magyarságot és ellentétes az állampolgárságról szóló Európai Egyezménnyel.

A néppárti képviselő írásbeli kérdésében idézi az Európai Unió Alapjogi Chartájának 22. cikkét is, amely kimondja, hogy "az Unió tiszteletben tartja a kulturális, vallási és nyelvi sokféleséget".

Olajos mindezekről a Bizottság véleményét kérte és intézkedéseket sürgetett.

Kiadó: Olajos Péter Európai Parlamenti Képviselő
Forrás: MTI-OS