Folyamatos a határsértők próbálkozása

A schengeni csatlakozás óta nem változott, továbbra is intenzív a határsértők mozgása a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság területén, azaz a szegedi, a nagylaki és a kiszombori határrendészeti kirendeltség körzetében - tájékoztatta kedden az MTI-t a fők

Pál János elmondta: december 21-31. között összesen tizenkilenc illegális határátlépőt fogtak el a zöldhatáron, míg január 1-től 20-ig ötvenkilenc személlyel szemben intézkedtek. Ebből harminchárom a zöldhatáron próbált Magyarországra belépni, a többiek a határátkelőkön próbálkoztak. Nagy részük hamis útlevéllel akart átjutni a schengeni határátkelőhelyeken, illetve a múlt csütörtökön Röszkén huszonkét moldáv állampolgárt találtak egy román kamionban megbújva.
Ezek alapján megállapítható, hogy a 2007. januári időszakhoz képest növekedés tapasztalható, de ha az elmúlt fél évet nézzük, akkor stagnál a folyamat, hisz már a schengeni csatlakozás előtt megnövekedett a határsértők száma - összegezte a rendőr alezredes.

Állampolgárságukat tekintve a elsősorban szerbek próbálkoznak bejutni megfelelő papírok nélkül Magyarországra, ők is leginkább a koszovói térségből. Mellettük a moldávok is nagyon nagy számba jelen vannak. A zöldhatárra azonban érkeznek ghánai, szomáliai, iraki, iráni állampolgárok is, ők azonban az elfogottak csak 1-2 százalékát teszik csak ki.

A Schengeni Információs Rendszerről szólva Pál János elmondta: szeptemberi bevezetése óta csaknem ötszázszor bukkantak valamilyen problémára.

Így segítségével január elseje óta hetvenhárom esetben akadtak olyan állampolgárokra, akiket az unió valamely tagállamából kitiltottak. Emellett találtak tizenöt lopott gépjárművet, illetve huszonkilenc olyan személyt is, akiket valamely uniós ország rendőrsége körözött.

Forrás: MTI