A skizofrénia öt előjele

Öt előjel segíti a pszichiátereket a serdülők skizofréniára való hajlamának megállapításában. Amerikai kutatók 291, pszichiátriai szempontból veszélyeztetett tinédzsert tartottak megfigyelés alatt két és fél éven át, s a kutatás elején öt olyan kulcsténye

- a skizofrénia genetikai kockázata együttesen az agyi funkciók hanyatlásával,
- szokatlan gondolatok magas aránya, 3. nagymértékű gyanakvás vagy paranoia
- a társas kapcsolatok elszegényedése
- egykori vagy jelenlegi droghasználat.

Azok körében, akiknél ezen öt tényezőből legalább kettő vagy három fennállt, 68-80 százalékban alakult ki skizofrénia a vizsgált időszak alatt - mutattak rá a szakemberek.

Az eredmények azt mutatják, hogy a skizofrénia kialakulásának rizikófaktorai valószínűleg ugyanolyan pontossággal megállapíthatók, mint a szívbetegségek vagy a cukorbaj kockázati tényezői - írták a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatársai a Tyrone D. Cannon vezetésével végzett vizsgálatról az Archives of General Psychiatry című szakfolyóirat januári számában.

Ám a szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy mivel a kísérleti alanyok mind önként jelentkeztek kezelésre, az eredményeket nem lehet az egész lakosságra vonatkoztatni.

A kutatás azért folyik, mert a skizofrénia előrejelzésének módszerei pontatlanok, pedig minél előbb sikerül azonosítani ezt a betegséget, annál kisebb károkat okoz - mutattak rá a szakemberek.

A tanulmány elé írt bevezetőjében Patrick D. McGorry azt írta, hogy nagyszabású klinikai vizsgálatokra lenne szükség a skizofrénia korai kezelési lehetőségeinek kutatására. "Noha kockázatokkal jár a skizofrénia és más hasonló rendellenességek korai stádiumának befolyásolása, a módszerek kidolgozásához már egészen közel kerültünk - írta a McGorry vezette munkacsoport a Melbourne-i Egyetemről.

Forrás: MTI