Újra lesz opera és cirkusz

Hét év száműzetés után visszatér az opera, a balett és a cirkusz Türkmenisztánba. Betiltásukat a Kaszpi-tenger partján elterülő ország egykor mindenható ura, Saparmurat Niyazov néhai elnök rendelte el arra hivatkozva, hogy az effajta kedvtelések "idegenek

Két évvel halála után utódja elérkezettnek látja az időt arra, hogy a magát páratlan személyi kultusszal tömjénező volt államfő legmeghökkentőbb intézkedéseit végleg átadja a múltnak. Gurbanguly Berdimukhammedov elnök vasárnap este a televízióban ismertette a kulturális megújhodásra vonatkozó terveit, miszerint ismét megnyitnak a nagyközönség előtt egy operaházat, újra lesznek cirkuszi előadások, sőt egy mozit is építenek a fővárosban, Asgabatban.

"Országunkban ma új időszak kezdődik, amelyet a nagy újjászületés korszakának neveztünk el" - mondta tapsviharral megszakított beszédében.

Elődje, a közép-ázsiai szovjet utódállamot 21 éven át irányító Niyazov nem csak a szórakozást, de az élet csaknem minden területét szabályozta rendeleteivel, egy idő után felvette a türkménbasi, "minden türkmének atyja" címet, portréi és szobrai napjainkban is ott díszelegnek az ország minden valamirevaló településén. A több ezer szobor közül is kiemelkedik az az egészalakos, aranyborítású műalkotás, amely Asgabatban áll és mindig a nap felé fordul.

Az új elnök hivatalba lépése óta a világ többi részétől elkülönült és az alapvető emberi jogok megsértése miatt Nyugaton nem egyszer bírált Türkmenisztán arra törekszik, hogy véget vessen elszigeteltségének és újabb külföldi beruházókat nyerjen meg hatalmas kőolaj- és földgázszektorának.
Forrás: MTI