Castro lánya a transzszexuálisok jogaiért

A transzszexuálisok jogaiért kezdett kampányt Kubában Fidel Castro unokahúga. Mariela Castro, Raúl Castro ideiglenes elnök lánya, a kubai nemzeti szexuális nevelési központ igazgatója a Juventud Ribelde című hivatalos napilapnak adott interjúban úgy vél

A kampány egybeesik egy, a transzszexuálisok jogaival foglalkozó törvénytervezet parlamenti vitájával a szigetországban.

Az orvos-szexológus, aki a transzszexuálisok kezelésével foglalkozó nemzeti bizottságnak is tagja, hangsúlyozza: a transzszexuálisok nem elmebetegek. Ő maga is komoly tanulmányokat folytatott e témában és megállapította, hogy "azok a kezelések, amelyeket korábban a transzszexuálisokra kényszerítettek, hogy a szellemet a testhez igazítsák, rendkívül traumatizáló hatásúak voltak".

A Juventud Rebelde mindazonáltal szükségesnek találta megjegyezni, hogy az utóbbi évtizedekben egyetlen transzszexuális személy öngyilkosságát sem regisztrálták Kubában, ami azt bizonyítja, hogy az 1970-es évek óta ezek az emberek "érzelmi és szakmai támogatást élveznek" az országban.

Forrás: MTI