A leendő államtitkár nem nyilatkozik

Felmentését kérte Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, a miniszterelnök kabinetfőnöke, január 31-ei hatállyal, családi okból. A miniszterelnök a kérést elfogadta. Ezt a Kormányszóvivői Iroda közölte hétfőn az MTI-vel.

A miniszterelnök új kabinetfőnöke február 1-jétől Ficsor Ádám lesz, aki jelenleg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára - áll a közleményben.

Szabó Ádám, Ficsor Ádám titkára az MTI-nek azt mondta: a szakállamtitkár új megbízatásával kapcsolatban február 1-ig nem nyilatkozik.

A 28 éves Ficsor Ádám 2006 júliusa óta szakállamtitkár a földművelésügyi minisztériumnál, korábban a tárca politikai államtitkárságának titkárságvezetője volt. Tanulmányokat folytatott a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen, a svájci St. Gallen Egyetemen, valamint hallgatója volt a Community of European Management Schools-nak is.
A felmentését kérő Gál J. Zoltán az elmúlt hét évben - kisebb megszakításokkal - folyamatosan részt vett a szocialista kormánykommunikáció alakításában.

2001-ben kapcsolódott be Medgyessy Péter kampánycsapatának munkájába, a miniszterelnök-jelölt kabinetfőnök-helyettese és kampányszóvivője volt.

2002 májusától, a kormányalakítást követően irányította a Medgyessy-kabinet kommunikációs munkáját. 2004. augusztus 2-án - a kormányátalakítás kezdetén - tisztségéből felmentették.
A 2004. októberi kormányváltás után miniszterelnökségi politikai államtitkárrá nevezték ki, 2006. június 8-ig látta el ezt a tisztséget. A választások után az új kormányban - 2006. július elejétől - ismét a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára lett.

Gál J. Zoltán 2002-ben és 2006-ban is mandátumot szerzett az országgyűlési választásokon, mindkét alkalommal az MSZP országos listájáról jutott a parlamentbe.

A 35 éves Gál J. Zoltán több kommunikációs iskolát is végzett. Újságíróként dolgozott a Népszabadságnál, a Magyar Hírlapnál, majd a Népszavánál. 2001-ig a Népszava főszerkesztő-helyettese volt.
Forrás: MTI