Támogatja az MDF a Fidesz kezdeményezését

Az MDF országgyűlési képviselőcsoportja támogatja az Országgyűlésben a Fidesz népszavazási kezdeményezését az egészségbiztosítási törvényről - jelentette be Herényi Károly, a Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetője pénteken.

"A Magyar Demokrata Fórum minden törvényes lépést megtesz annak érdekében, hogy ne léphessen életbe az új egészségbiztosításról szóló, sok kockázattal járó törvény. Ezért az MDF országgyűlési képviselőcsoportja a Parlamentben támogatja a Fidesz kezdeményezését, és ha azt az Országgyűlésben az MSZP-SZDSZ többség leszavazza, úgy az MDF az Alkotmánybírósághoz fordul" - olvasható az MTI-hez eljutatott közleményben.

A Magyar Demokrata Fórum szóvivője korábban a Fidesz tandíjról, vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazásával kapcsolatban hangsúlyozta: az MDF szerint a parlamentben kell megoldani a kérdéseket. Az ilyen jellegű népszavazási kampány a pártok erőfitogtatása, művi kampány, amit a pártok egymás kijátszására használnak fel - tette hozzá egy héttel ezelőtt Kerék-Bárczy Szabolcs.
A Fidesz frakcióvezetője csütörtökön jelentette be, hogy pártja megerősítő népszavazást kezdeményez az egészségbiztosítási törvényről az Országgyűlésben.

A határozati javaslatot az első ülésnapon, február 11-én nyújtják be, erről a parlamentnek következő ülésén szavaznia kell - mondta az MTI érdeklődésére Navracsics Tibvor. Hozzátette: bízik abban, hogy sikerül elfogadtatniuk a javaslatot, amelyhez egyébként egyszerű többség kell.

A házszabály szerint az Országgyűlés által elfogadott, de a köztársasági elnök által még alá nem írt törvény népszavazással történő megerősítését legkésőbb a zárószavazás befejezésekor, írásban lehet kérni. Az Országgyűlés a zárószavazást követő ülésen határoz a népszavazásra bocsátásról.
Ha az Országgyűlés elrendelte a törvény népszavazásra bocsátását, a törvényt akkor kell a köztársasági elnökhöz aláírásra megküldeni, ha azt a referendum megerősítette.

A távirati iroda által megkérdezett szakértők szerint vitákra lehet számítani a Fidesz kezdeményezte megerősítő népszavazás kapcsán, mert hiányoznak a gyakorlati szabályok, és eddig nem volt példa arra, hogy egy törvény népszavazással való megerősítését kérjék a képviselők.

Forrás: MTI