Orosz gasztronómiai élmények a Duna-parton

Szoljankát, sziljotkát, golubcit, pelmenyit és még sok más, köztük örmény, ukrán és grúz fogást kínál január 25-i megtartandó orosz ételfesztiválján az egyik ötcsillagos budapesti szálloda.

Amint a szálloda helyettese séfje, Bakó László elmondta az MTI munkatársának, máris nagy az érdeklődés az orosz est iránt, amelyen tízféle zakuszkit, azaz hideg előételt, julienne-t, azaz tejszínes erdei gombaragut, hússal töltött tésztagyűrűket, azaz pelmenyit, no meg az elmaradhatatlan borscsot, scsit és szoljankát, grúz báránycsülköt, örmény birkaragut, halas fogásokat, Sztroganoff bélszíntokányt főznek majd.

Az autentikus orosz desszertek listája is hosszú: szirnikit, azaz vaníliás túrólepényt, alagyit - fahéjas kelesztett túrós süteményt -, kijevi tortát, blincsikit, vagyis gyümölcsökkel töltött, körített palacsintákat, no meg Napoleont, (konyakos-vaníliakrémes leveles tésztát) sütnek a szálloda cukrászai.

Az autentikus ízeket a szálloda egyik szakácsa garantálja, aki hosszabb időt töltött Oroszországban, de orosz szakács is segít abban, hogy eredetiek legyenek a receptek és elkészítési módjuk is. Ma már minden nyersanyag megvásárolható Magyarországon is ezekhez az ételekhez, csakúgy mint a japán vagy a kínai konyhához, tehát nem okozott gondot az alapanyagok beszerzése - tudta meg az MTI munkatársa.

Nemcsak ezen a napon lehet megkóstolni a szoljankát és a golubcit, azaz az orosz töltött káposztát: január 21. és 24. között a szálloda éttermének étlapján is szerepeltetik.
Forrás: MTI