Atkári: Budapest vezetése szakszerűtlen, felkészületlen, hozzá nem értő

Több részes sorozatot indítunk a Fővárosi Önkormányzat 2008-ra vonatkozó terveiről, azok megvalósíthatóságáról. Az objektív kép érdekében az önkormányzat mellett megkérdeztük Atkári Jánost, aki 1994 és 2006 között volt Demszky Gábor főpolgármester helyett


Az oktatás mellett Atkári az egészségügyet, és a BKV-ét is a feneketlen pénznyelő kategóriájába sorolta. Kijelentette, hogy az egészségügyben rendkívül bátortalan intézkedések történtek, a BKV-nál pedig a tarifából nagyobb arányt kellene kifizetnie a lakosságnak, mert egyszerűen nincs más forrás, amiből a BKV rendkívül nagy hiányát rendezni lehetne.

A kérdés magától adódik: meddig lehet még fokozni a megszorító intézkedéseket, amikor a társadalmi elégedetlenség már így is a tetőfokára hágott.

Atkári erre a következőket mondta: „Ezek nagyon fájdalmas dolgok, s hogy ilyen fájdalmas, annak döntően két oka van. Elsősorban az országos politikáról van szó. 2001 óta a mindenkori magyar kormányzatok az égetően szükséges reformintézkedéseket folyamatosan halogatták, sőt, azokkal ellentétesen cselekedtek. A halogató politika olyan mértékben súlyosbítja a helyzetet, hogy a szükséges intézkedések hatványozottan fájdalmasak lesznek. Ez volt egyébként döntően az oka a fővárossal történt szakításomnak is, mert azt mondtam, hogy nem lehet tovább várni a racionalizációval. Ha most, 2008-ban még tovább halogatunk, akkor mindenkinek azt tudom üzenni: nagyon nagy baj lesz! Lehet, hogy nagyon fájdalmasak lennének az intézkedések, de ha nem lépik meg őket, akkor két év múlva már elviselhetetlen lesz a helyzet. 2004-ben az utolsó olyan pillanatot szalasztotta el a kormány - ilyen-olyan pártérdekekből és választási megfontolásokból – amikor a reformfolyamat nagy fájdalmak nélkül elindítható lett volna. Akkor már volt a reformokkal kapcsolatos mérlegelés, de úgy döntöttek, hogy a Gyurcsány-kormány még nem fog bele az intézkedésekbe, a főváros pedig minden intelmem dacára együtt úszott az árral.

Atkári ezzel tulajdonképpen kimondta, amit Gyurcsány az őszödi beszédben maga is elismert- minden utólagos magyarázat ellenére, mellyel próbálta csökkenteni kormánya felelősségét - („Az elmúlt másfél két évben …”), vagyis, hogy 2004-től nem történtek meg a szükséges intézkedések. Az újdonság Atkári szavaiból az, hogy 2004-ben a kormány a helyzet felismerése után mérlegelte a cselekvési lehetőséget, és ennek ellenére nem tettek semmit, sőt éppen olyan intézkedést hoztak például az adócsökkentéssel, mellyel csak tetézték a nehézségeket.

Az intézkedések elmaradását, a politikai, hatalmi érdekeken túl, a szakemberek hiányával is indokolta Atkári: „Van egy nagyfokú intellektuális erőtlenség, szakszerűtlenség, felkészületlenség, hozzá nem értés. A miniszterelnök nem mondott igazat, amikor arról beszélt a 2006-os választások előtt, hogy hegyekben állnak a kész reformtervek, mert szó nem volt ilyenről, sőt ma sincsenek minden szempontból kimunkált és megvalósítható tervek. Egyszerűen fogalmuk sincs, hogy mit kéne csinálni." Ez jellemző az országra és alapvetően a fővárosra is – zárta helyzetértékelésének első részét Atkári.

A jövő héten megjelenő folytatásban a fővárosnak a Budapest-szerződésről és a Podmaniczky tervről alkotott állásfogalalásáról, illetve - Atkári szavaival élve - azok semmitmondóságáról, és a teljességgel átgondolatlan privatizációkról lesz szó elsősorban.