Török Ádám és a Mini jubileumi koncertje

Január 26-án koncerttel ünnepli 60. születésnapját és zenekara, a Mini megalakulásának 40. évfordulóját Török Ádám, a magyar rock és blues meghatározó egyénisége, énekes, fuvolás és szerző. A részletekről szerdán tájékoztatták a sajtót az Old Man,s Pubban

Bemutatták be a zenekar új CD-jét, a Török Ádám és a Mini - Hív a Tabán című könyvet, amelyet a "szakmán kívüli", de nem amatőr Reöthy Cecilia jegyez.

Elhangzott: az együttes mostani és egykori tagjai lépnek színpadra a Petőfi Csarnokban. A tájékoztatón Török Ádámon kívül jelen volt Köves Miklós (Pinyó), Németh Károly, Paróczai Attila, Závodi János, Németh Alajos, Muck Ferenc, Horváth Mihály és Török Péter, Ádám gitáros fia is, akik valamennyien fellépnek a koncerten.

Az együttes vezetője emlékeztetett arra, hogy 30 éve jelent meg az első Mini-album, 20 éve az ő első saját szólóalbuma, s 10 éve alakult újjá a Mini. A Mini és a RABB együttes 40 évének legjobb dalai hangzanak el a koncerten - ígérte. A hazai zenészeken kívül ott lesz a svájci Tom Beck és a Svájcban élő brit Camilieri.

A Mini nagyon sok koncert, köztük a tabáni koncertek egyik főszereplője volt.

Bemutatták az évfordulóra született kiadványokat, vagyis az együttes Messze visz az út című CD-jét - ugyanez a címe az ünnepi koncertnek. Megjelent együttes eredeti felvételeit tartalmazó bakelit LP, amelynek címe Fruit Pebbles címmel és a könyvet. Mindegyik kiadványt megvásárolhatják a rajongók a koncerten.

Török Ádám a koncert előkészületeiről az MTI-nek elmondta: ezek nemcsak próbákat jelentenek, hanem folyamatos kapcsolatot a sajtóval és a rajongókkal. Az új lemezekkel együtt 22 kiadványuk jelent meg eddig. A készülődés óriási, a szombaton betöltött 60. születésnap nem jelent nyugdíjas éveket, nincs nyugdíj - mondja.

Január 7. óta minden nap 3 órát próbálnak, az utolsó próba a koncert előtti napon lesz. A szünet beiktatásával 3-órásra tervezett koncerten 25 szám hangzik el különböző felállásokban. A koncertet a jelenlegi négyes kezdi, majd jönnek a régi "motorosok" - Závodi János, a Mini alapító tagja, Németh Alajos (ma a Bikini vezetője). Nagy jam session zárja a bulit. Lesz kivetítő, hang- és képfelvétel készül, amely a karácsonyi piacra jelenik meg - mesélte. - Azért a Petőfi Csarnok a helyszín, mert a nagy koncerteket évek óta itt rendezzük - tette hozzá.

A könyvről Török Ádám elmondta, hogy az együttes tagjairól megjelent interjúkötet nagyon meghatotta. Reöthy Cecilia nagyon jó színvonalú, lelki indíttatású könyvet írt, saját forrásaiból áldozott rá - mondta.

Reöthy Cecilia az MTI-nek elmondta: egyenként kereste meg a zenekar tagjait, a beszélgetések az ezredforduló óta több időpontban készültek. Török Ádám, Németh Károly, Köves Miklós és Paróczai Attila mellett szerepel a kötetben Kerékgyártó István, a zenekar elhunyt basszusgitárosa is. Nemcsak az együtteshez fűződő kapcsolatukról van szó a könyvben, hanem magánéletükről is. Minden egyes zenésszel való találkozóra hosszú ideig készült a szerző. Gazdag képanyag, néhány dalszöveg és diszkográfia egészíti ki az igényes kötetet.

Forrás: MTI