Hotel és művészet

Az elmúlt 15 év alatt több mint száz hazai alkotó mutatkozott be a Kempinski Galériában, a tőlük vásárolt alkotásokból nyílt visszatekintő válogatás január 31-ig látogatható a belvárosi szállodában.

A szálloda tulajdonosai már a tervezéskor elhatározták, hogy magyar művészek kvalitásos munkáival - festményekkel, szobrokkal, grafikákkal - teszik kellemessé az ötcsillagos hotel atmoszféráját.
Így jött létre az ország legnyitottabb kiállítóhelye, ahol bármikor ingyen megtekinthetők voltak ezek a kiállítások - külső látogatók számára is -, akárcsak mint a mostani visszatekintő válogatás.

Az elmúlt 15 év alatt évente egy budapesti vagy vidéki múzeum kölcsönzött saját anyagot is - ilyen módon vendégszerepelt például egyedülálló módon a nyitás idején a Feszty körkép néhány részlete, vagy más műfajban a Magyar Nemzeti Múzeum plakátkollekciója.

A Corvinus Gyűjtemény most megjelent katalógusa a Hotel és művészet nevet viseli. Szinte minden szállodában vannak a szobákban és a folyosókon festményreprodukciók vagy nyomatok, de ilyen tudatosan felépített saját műtárgygyűjtemény nagyon kevés szállodában lehet a világon. A cég vezetése legalábbis még nem hallott hasonló kezdeményezésről.

Olyan neves hazai művészek alkotásai láthatók a mostani kiállításon, mint Kádár Béla, Márffy Ödön, Szőnyi István, Molnár C. Pál, Ferenczy Valér, vagy a kortárs alkotók közül Gyémánt László, Orosz István, Gábor Áron, Tettamanti Béla vagy a nemrég elhunyt Müller Árpád.

A gyűjtemény - amely ízelítőt ad az elmúlt másfél évtized kiállításaiból - négy nagyobb csoportra bontható: 19-20. századi festmények és grafikák, kortárs művészek alkotásai, rajzgyűjtemények, valamint krétarajzok.

Forrás: MTI