Elhunyt Onódi György gyártásvezető

Elhunyt Onódi György gyártásvezető, az alkotót 82. éves korában, hosszú betegség után január 7-én érte a halál - tudatta szerdán a Magyar Filmművészek szövetsége az MTI-vel.

Onódi Györgyöt a Magyar Filmművészek Szövetsége és a Magyar Mozgókép Közalapítvány saját halottjának tekinti.

A 36. Magyar Filmszemle életműdíjasának temetése február 6-án 11 órakor lesz Budapesten, az Új köztemetőben.

Onódi György 1926-ben született Budapesten. 1957-ben kezdett dolgozni a filmgyárban. Először naplóvezető, majd ügyelő volt. 1967-ben diplomát szerzett a közgazdasági egyetem ipargazdasági tagozatán. A Nyáron egyszerű (1963) című Bacsó Péter-filmben már gyártásvezetőként vett részt.
Számos rendező mellett, a legkülönbözőbb filmekben kapott feladatot, összesen több mint félszáz produkció gyártása fűződik a nevéhez.

Olyan játékfilmekben dolgozott gyártásvezetőként, mint a Hány az óra, Vekker úr? (Bacsó Péter), a Beszélő köntös (Fejér Tamás), a Nehéz emberek (Kovács András), a Háry János (Szinetár Miklós), a Zöldár (Gaál István), a Fügefalevél (Máriássy Félix), az Eltávozott nap (Mészáros Márta), az Angi Vera (Gábor Pál), az Egy erkölcsös éjszaka (Makk Károly), a Szerencsés Dániel (Sándor Pál), a Dögkeselyű (András Ferenc), a Szerelem első vérig, a Szerelem második vérig (Dobray György), az István a király és a Sacra Corona (Koltay Gábor).

Forrás: MTI