Át kell törni a hallgatás falát

A rendőri vezetésnek a bírák fenyegetése helyett azon kellene gondolkodnia, hogyan lehetne áttörni a hallgatás falát a bántalmazásos ügyekben, és hogyan tisztíthatnák meg saját soraikat a bántalmazást elkövető rendőröktől - közölte a Magyar Helsinki Bizot

A közleményben foglaltak szerint a Magyar Helsinki Bizottságnak 1989-es alapítása óta még soha nem volt olyan ügye, amelyben akár csak egy rendőr tanú is látta volna a kollégája által elkövetett bántalmazást - olyankor sem, amikor egyébként a bíróság végül jogerősen megállapította a bűncselekmény elkövetését.

A rendőrség alapvető érdeke, hogy kiszűrje soraiból jogszabályokat semmibe vevő, hivatásuk gyakorlására alkalmatlan személyeket - áll a közleményben.

A rendőrség a Fővárosi Bíróság két bírájának a rendőrök hamis tanúzásával kapcsolatos kijelentéseinek tisztázását és bizonyítását, ellenkező esetben visszavonását várja - reagált az Országos Rendőr-főkapitányság kedden internetes oldalán a Fővárosi Bíróság egyik bírájának előző napi indoklására, valamint egy másik bíró nyilatkozatára.

A rendőrség internetes honlapján közzétett közlemény szerint öt dolgozójuk közül néggyel szemben első fokon felmentő ítélet született. Az ötödik rendőrt nem jogerősen egy év fogházbüntetésre ítélték, büntetését három évre felfüggesztették. Mindnyájukat hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt állították bíróság elé.

A rendőrségi közlemény rámutat: a sajtóban megjelent nyilatkozatok szerint a bíróság bizonyítottság hiányában mentette fel a bűncselekmény elkövetése alól a vádlottakat, melyet a bírói nyilatkozat szerint befolyásolt az, hogy a rendőrök hamisan tanúskodtak.

A rendőrség szerint ha a bírói nyilatkozatban foglaltak ténylegesen fennállnának, a bírónak feljelentést kellene tennie a hamis tanúzást elkövetővel szemben. Ilyen azonban a rendőrség eddigi információi szerint nem történt.

Forrás: MTI