52 év után rendeznének újra olimpiát

A japán főváros 2020-ban is szívesen rendezne, de már 2016-ban szeretne házigazdája lenni a nyári ötkarikás játékoknak - 1964 után másodjára.

Kono Icsiro, aki Tokió pályázati bizottságát vezeti, úgy nyilatkozott, hogy kandidálásuk eredményességét nem befolyásolhatja sem az, hogy már voltak vendéglátók, sem pedig, hogy Peking révén Ázsia adhat otthont a 2008-as nyári olimpiának.

"A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem rotációs szempontok alapján dönt, így a miénk a legerősebb pályázat 2016-ra" - vélekedett magabiztosan Kono, aki szerint fővárosuk az első igazán "urbanizált olimpiát" rendezheti meg kedvező döntés esetén. A városias jelleget leginkább azzal adná meg Tokió, hogy garantálná: a versenyszínhelyek 95 százaléka a városközpontban lenne, Kono szavai szerint "maximális komforttal és kényelemmel".

"Pályázatunk eredményeképpen az olimpiák történetében először laknának, közlekednének és versenyeznének a sportolók a város szívében" - szögezte le a bizottság elnöke.

Tokió mellett Rio de Janeiro, Madrid, Chicago, Doha, Prága és Baku kandidált a 2016-os olimpiára. A "heteket" a NOB öt jelöltre szűkíti le júniusban, s a szűrőn átjutók közül kerül majd ki a győztes.

Forrás: MTI