Törvényesség, tisztesség, tolerancia, találékonyság

Törvényesség, tisztesség, tolerancia, találékonyság - fogalmazta meg kedden Zala megye új rendőrfőkapitánya az állománnyal szembeni elvárásait, miután kinevezését követően először mutatkozott be a sajtó képviselői számára.

Tiborcz János ezredes november 15-én vette át a kinevezését. Korábban a körmendi Rendészeti Szakközépiskola igazgatójaként tevékenykedett, azt megelőzően, 2004-től a Belügyminisztérium humánpolitikai helyettes államtitkára volt az első Gyurcsány-kormány idején, 2002-ben pedig az APEH Bűnügyi Igazgatóságának az ORFK szervezetébe történő integrálását irányította miniszteri biztosként. Rendőri pályáját Vas megyében kezdte, ahol egyebek mellett 1992-től hivatalvezetőként dolgozott.

Az új rendőrségi vezető mellett két igazgatóhelyettes ténykedik Zalában. Fülöp Árpád rendészeti igazgatóként, Szukics Ferenc pedig bűnügyi igazgatóként.

Tiborcz János Zala megyét a rendőrség "állatorvosi lovaként" jellemezte abból a szempontból, hogy minden olyan területen illetékes, amely csak előfordulhat a testület munkaterületén. Az egyetlen megye, ahol schengeni külső és belső határ is van, Sármelléken nemzetközi repülőtere, vasúti és vízi átkelőhelye, valamint autópályaszakasza, mindezek pedig több feladatkört jelentenek a hagyományos rendőri munkán kívül.

A megye közlekedési helyzetéről Tiborcz János azt mondta: egyes területeken több gondot okoz a közlekedési helyzet, mint a bűnügyi. Elsősorban a Lentiben működő rendőrkapitányság területén van sok közlekedési probléma a túlterhelt 86-os főút, a rédicsi határátkelési pont környékén várakozó kamionok és az M7-es zalai sztrádaszakasza miatt.

"Aki ittasan autóba ül, potenciális gyilkos, ezért Zala megyében érvényt fogunk szerezni a közlekedési előírásoknak" - fűzte hozzá.

Forrás: MTI