Tehetséggondozó szocialisták?

Az Útravaló programban mindössze 27 ezer tanuló vesz részt, ezért szükséges a program kiterjesztése az 5-6. osztályos gyerekekre is - mondta Rózsa Endre, az MSZP országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A Fidesz szerint elsősorban a

A szocialisták szakpolitikusa hangsúlyozta: míg 2005-ben mindössze 750 millió forint áll rendelkezésre a program támogatására, tavaly már 1,6 milliárdot fordítottak erre a célra. Hozzátette: az Útravaló programra az idei évben 2 milliárd forintot biztosít a költségvetés.
Rózsa Endre a további tehetséggondozó programokról szólva elmondta, hogy diákok és tanárok számára egyaránt mintegy havi 3500-4500 forintos ösztöndíj-lehetőséget jelent az Út a középiskolába, illetve az Út ez érettségihez program, a természettudományok területén kiemelkedően tehetséges diákok és tanárai számára pedig az Út a tudományhoz program.
Utóbbival kapcsolatban az MSZP szakpolitikusa megemlítette, hogy a program keretében egy intézmény maximálisan 400 ezer forint támogatásban részesülhet, amelyet például tanulmányi célú utazásra, negyven százalékát akár ösztöndíjra is lehet fordítani.

Rózsa Endre szólt még a Magyar géniusz programról, amely a művészetek területén, a sportban és a mesterségbeli tudásban kiemelkedően teljesítő diákok számára indult.

Végezetül a szocialista képviselő elmondta: 2008-ben a közoktatási teljesítménymérésre 460 millió forintot biztosítanak.

Reagálásában Sió László, a Fidesz szakpolitikusa keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a 2007-es és a 2008-as költségvetésben évente 25-30 milliárd forintot vontak ki a közoktatásból, így elsődlegesen ezt az pénzt kellene visszatennie a kormánynak.

Ez az elvonás tanulónként 21 ezer forintos mínuszt jelent, és ehhez képest a szocialisták által emlegetett támogatások elenyésző forrást jelentenek, még szépségtapaszként sem értékelhetők - mondta.

Szerinte alig néhány olyan OECD-ország van a világban, ahol kevesebb pénzt fordítanának az oktatásra, mint Magyarországon, miközben minden mérés azt mutatja, hogy a befektetett pénz növeli az oktatás színvonalát és hatással van a gazdaságra is.

A fideszes képviselő hangsúlyozta: a felsőoktatásba is vissza kell tenni az utóbbi években elvont forrásokat, a népszavazás sikere esetén pedig a tandíj eltörlése miatt kieső összeg miatt is rendezni kell a finanszírozást.
Forrás: MTI