Kökény Mihály szerint nincs alternatívája a reformoknak

Az egészségügyben nincs igazán alternatívája a változtatásnak - jelentette ki Kökény Mihály szocialista országgyűlési képviselő, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke hétfőn Debrecenben. Eszerint: "az új struktúra, a közpénzek felhasználásának

Megerősítette, hogy "egységes, a kockázatközösséget megtartó szolidáris társadalombiztosításban és marad" az országban. Ugyanakkor igazságos hozzáférésű rendszerre van szükség - tette hozzá.

Kökény Mihály fontosnak nevezte, hogy elindultak az igazságosabb közteherviselés útján.

Megemlítette, hogy mintegy 610 ezer új jogviszony jött létre, s 40 ezer őstermelő is fizeti a járulékokat. Ezáltal - mint fogalmazott - megteremthető az egészségbiztosítási alap egyensúlya.

Fontosnak nevezte, hogy elindultak a fenntartható kórházi szerkezet kialakítása útján.

"Úton vagyunk, 2008-ban az új struktúra stabilizálását, a szükséges korrekciókat kell megoldani, s felkészülni arra, hogy a szolgáltatók megtalálják a helyüket az egészségbiztosítás átalakulásában".

Kökény Mihály szólt arról, hogy tanulmányozzák és figyelembe veszik a köztársasági elnök észrevételeit a törvénnyel kapcsolatban, ugyanakkor nem lehet egyidejűleg a szolidaritást és a versenyt is növelni.

Szavai szerint egységes társadalombiztosításon nyugvó egészségpénztári hálózat jön létre, s az államnak a jövőben is lesz szerepe és felelőssége ezen a téren.

Szólt arról is, hogy amennyiben nincs az elvárásoknak megfelelő befektető, akkor az adott pénztár 100 százalékos állami tulajdonú pénztárként működik tovább.

Kökény Mihály végezetül megemlítette: 2007 és 2013 között 440 milliárd forint áll rendelkezésre egészségügyi fejlesztésekre, ami óriási esély és lehetőség a magyar egészségügy számára.

A jelenlévő szakemberek kérték a döntéshozókat, hogy az átalakítások során vegyék figyelembe a szakmai kollégiumok ajánlásait, s kapjon fontos szerepet a finanszírozásban a progresszív ellátás és a prevenció.

Arra a felvetésre, miszerint változhat-e a súlyponti és a területi kórházak jelenlegi rendszere, Kökény Mihály azt válaszolta, hogy a tavaszi-nyári felülvizsgálatok során erre van elvi lehetőség.
Forrás: MTI