Az önkormányzat vásárolna

A helyi önkormányzat egy euróért kívánja megvásárolni az élvonalbeli indulási jogától megfosztott FC Sopron labdarúgócsapatának 79 százalékos tulajdonrészét, melyet jelenleg olasz befektetők birtokolnak.

Abdai Géza, Sopron sportért is felelős alpolgármestere hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be a városháza elképzelését.

"Az utóbbi időszakban a soproni labdarúgás nem az eredmények, hanem az átláthatatlan gazdasági helyzet miatt került az érdeklődés középpontjába" - mondta a politikus. "Célunk, hogy ezt megváltoztassuk, hiszen nemcsak az első osztályban pályára lépő játékosok, szakvezetők és dolgozók jövője a tét, hanem a helyi utánpótlásé is. A városvezetés leghatározottabb szándéka, hogy megmentse az FC Sopront, ezért bejelenti vételi szándékát az olasz tulajdonosok felé. A súlyos anyagi tartozásokkal rendelkező többségi tulajdonostól 1, azaz egy euróért megvásárolná a 79 százalékos üzletrészt, így már 100 százalékos tulajdonosként stabilizálná a klub helyzetét."

Abdai hozzátette: szerdán rendkívüli önkormányzati közgyűlésre kerül sor, ha itt támogatják ezt a tervet, akkor csütörtökön a futballklub taggyűlésén lehet vételi ajánlatot tenni az olasz többségi tulajdonosnak.

"A Magyar Labdarúgó Szövetségnek ma átutaltuk azt az összeget, amellyel tartozunk, és még ezen a héten szeretnénk rendezni három havi elmaradásunkat a klub alkalmazottaival és a játékosokkal szemben is."

Az alpolgármester elmondta, a tartozások miatt jogerősen levont három pontot már nem kaphatja vissza a csapat, futballisták igazolására viszont csak a fizetési kötelezettségek teljesítése után lesz lehetőség.

Abdai a hosszú távú tervekről annyit mondott: az önkormányzat szeretné megmenteni a soproni labdarúgást, de nem akar sokáig százszázalékos tulajdonosa lenni a klubnak, a többségi tulajdonrészt befektetőknek kívánja értékesíteni.

Forrás: MTI