A sztárok és Moszkva

A Moszkvába látogató külföldi sztárok többnyire a Vörös teret és a Megváltó Krisztus templomot nézik meg, az előkelő Tverszakja utcán autóval mennek végig, és esetleg elmennek a szuvenírárusokkal zsúfolt Arbatra, de a Nagyszínházba vagy múzeumba ritkán kí

Eleve úgy szervezik programjukat, hogy lehetőleg ne kelljen messzire menni a szállodától.
Nagyon sokan mennek el viszont gyermekotthonokba, kórházakba, vagy valamilyen jótékonysági rendezvényre. És többen akarták már látni a Lenin mauzóleumot, mint például legutóbb George Michael énekes.

Minderről egy ilyen látogatások szervezésével foglalkozó cég egyik munkatársa beszélt a Komszomolszakaj Pravda című bulvárlap hétvégi számában. Elmondta: ma már egyre több világsztár érkezik Moszkvába, nyilvános fellépésre, vagy szűk körű, vállalati rendezvényekre, de azért is, hogy itteni barátaikat felkeressék, és egyre gyakoribb, hogy gyerekeiknek is meg akarják mutatni az orosz fővárost.

Nem mindenki lakik a méregdrága szállodákban: Paris Hilton és Jennifer Lopez is legutóbb egy közepes árkategóriájú hotelben szállt meg, amely arról híres, hogy a 20. emeletén lévő bárból csodálatos kilátás nyílik Moszkvára.

Az éttermek közül a sztárok az orosz konyhát vivő, híres helyeket kedvelik, s rendszerint borscsot - vagyis céklás káposztalevest - kaviáros palacsintát és vodkát fogyasztanak. A borscs imádói között tartják számon Jack Nicholsont, Will Smith-t és Enrique Iglesiast. Eddig egyedül Ozzy Osbourne akarta kipróbálni, hogy milyen egy amerikai gyorsétterem Moszkvában: családostól ment el hamburgert enni.

Moszkva nagy kedvelője Paco Rabanne divattervező is: ő legutóbb a Történelmi múzeumban tanulmányozta a régi orosz viseleteket.

Van, aki szívesen hagyja magát fényképezni az őt felismerőkkel, s van, aki csak szeretné, ha felismernék: Paris Hilton legutóbb, amikor egy divatbemutatóra érkezett jó pénzért Moszkvába, meg is sértődött kicsit, mert sehol nem ismerték fel. Pamela Anderson minden kíséret nélkül járkált a városban gyalogosan, s Szentpéterváron több múzeumot is felkeresett.

Sharon Stone-ról viszont hasonmások terelték el a fotósok figyelmét, s testőrei mellett belügyi katonák vigyáztak rá. A művésznő aligha felejti el moszkvai útját: nem kevesebb, mint 11 bőröndje veszett el, amikor egy butik megnyitására ide érkezett. Egyébként ő elment volna a Nagyszínházba, de zsúfolt programja miatt nem jutott el.

Elton John arra a házra volt kíváncsi, ahol Raszputyin élt.
A hölgyek gyakran mennek el vásárolgatni, a férfiak sokszor előkelő éjszakai klubokban kötnek ki: a legnevezetesebb történet Marc Almond brit énekesé, akit nem ismertek fel, s mivel békésen elaludt egy ilyen klub egyik sarkában, ottfelejtették zárás után.

Forrás: MTI