Megvan a koleszterinért felelős gén

Az 1-es kromoszómán lévő egyik gén is oka lehet a magas koleszterinszint kialakulásának - állítják brit kutatók.

Azoknak az embereknek, akiknél egy meghatározott DNS szakasz megtalálható, nagyobb eséllyel magas az úgynevezett "rossz koleszterin" szintjük - közli az American Journal of Human Genetics szakfolyóiratban megjelent tanulmányában Patricia Munroe és csoportja.

"Azt korábban is tudtuk, hogy ez a DNS-szakasz összefüggésbe hozható a szívbetegségek nagyobb kockázatával, az új eredmények alapján azt is tudjuk, miért" - tudatta a brit hírügynökséggel Munroe, a London School of Medicine and Dentistry genetikusa.

A kutatók 2000, magas vérnyomással élő férfi és nő genetikai adatait elemezték, és mérték 25 paraméter között koleszterin-, nátrium- és vércukorszintjüket is.

Egy másik, 3000 fős adatbázist elemezve is arra jutottak, hogy az 1-es kromoszómán talált genetikai eltérés kapcsolatba hozható az ártó koleszterin (LDL) koncentrációjával a vérben.

Világszerte vezető halálokot jelentenek azok a szív- és érrendszeri betegségek, melyek az artériákban lerakódó, azokat merevvé tévő koleszterin miatt alakulnak ki. Ezért fontos annak ismerete, kiket veszélyeztet örökletesen a folyamat.

Az érintett emberek sztatinokat szedhetnek, hogy megelőzzék a szívinfarktus és az agyi érkatasztrófák kialakulását. Ezeket a szereket ma több száz milliárd forint értékben forgalmazzák világszerte. Munroe úgy véli, csoportjuk eredménye iránt is érdeklődik majd a gyógyszeripar.

Forrás: MTI