Kezdődik az adósságrendezés

A Tiszaderzsre kijelölt pénzügyi biztosról szóló bírósági végzés megjelent a Cégközlönyben, ezzel hivatalosan elindulhat a csődhelyzetben lévő települési önkormányzat adósságrendezési eljárása - közölte a Tisza-menti falu jegyzője pénteken az MTI-vel.

A pénzügyi biztost, a Mátraholding Zrt.-t a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság jelölte ki, és képviselője ellenjegyzése nélkül az önkormányzattól egyetlen forint sem fizethető ki - tette hozzá Bóta Mihály. Jelezte: időközben a Magyar Államkincstár 4,5 millió forintot utalt át előlegként az idei évre a számlájukra, ám ennek felhasználása már az adósságkezelési eljárás keretében történik.
A kijelölt biztos feladata, hogy áttekintse az önkormányzat adósságait, és a rendelkezésére álló pénzből segítse elő a helyhatóság számára kötelező szolgáltatások működtetését, így például az egészségügyi és szociális ellátást vagy a közvilágítás zavartalanságát - mondta. Az adósságrendezési eljárás sikere érdekében a pénzügyi biztos kijelölésétől számítva az önkormányzati tartozásokra nem nyújthatnak be inkasszót a pénzüket követelők.

Bóta Mihály korábban arról számolt be, hogy az önkormányzat pénzügyi csődhelyzete miatt nem tudták kifizetni a január 5-én esedékes segélyeket 260 jogosultnak Tiszaderzsen. Emellett közel 30 önkormányzati közalkalmazott decemberi bérének átutalására sincs egyelőre fedezet, mert a két tétel együtt 6,5 millió forintot tesz ki.

A falu pedagógusai viszont megkaptak bérüket, mert ők több település alkotta kistérségi társulásnál dolgoznak. A polgármester és képviselők pedig már korábban lemondtak tiszteletdíjukról Tiszaderzs nehéz anyagi helyzete miatt.

A Tisza-menti falu önkormányzatánál mintegy 26,5 millió forintnyi lejárt határidejű közüzemi szállítói tartozás halmozódott fel az elmúlt hónapok alatt. A kiegyenlítetlen számlák miatt a telefontársaság már egyirányúsította a polgármesteri hivatal telefonvonalait, onnan már nem lehet hívni senkit.
Forrás: MTI