Harangozó a szlovén EU-elnökségről

Harangozó Gábor, az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottságának tagja, a kohéziós politika nyugat-balkáni bővítésben való szerepét vizsgáló jelentéstevőként, komoly áttörést vár a szlovén EU-elnökség közelmúltban bemutatott programjától.

A képviselő mindig is figyelemmel kísérte az a nyugat-balkáni felzárkózási és integrációs folyamatot, továbbá módosító javaslataival támogatta az Előcsatlakozási Eszköz (IPA) felhasználási lehetőségeinek térség számára kedvező alakítását. Harangozó Gábor szerint a bővítés nemcsak stratégiai, biztonságpolitikai érdekünk, hanem fontos Magyarország gazdasági potenciáljának kiaknázása és a vajdasági magyar kisebbség helyzetének javítása szempontjából.
Harangozó Gábor úgy véli, ahhoz, hogy az EU egésze és Magyarország mint uniós tagállam sikeresen megfeleljen a globalizációs kihívásoknak, elengedhetetlen a széthúzás megszüntetése, a szélsőségek felszámolása Európában, különös tekintettel a nyugat-balkáni térség felzárkóztatására.

A fejlett és kevésbé fejlett térségek közötti különbségek csökkentése, az európai versenyképesség erősítése akkor valósítható meg eredményesen, ha tudatosan figyelmet fordítunk az Unió számára gazdasági, biztonságpolitikai szempontból fontos partnerországok, tagjelöltek támogatására.

Szlovéniára vár az a kihívás, hogy előmozdítsa a nyugat-balkáni "Európai Perspektíva" terén való együttműködést, illetve a koszovói függetlenségi kérdés minél eredményesebb, konfliktusmentes rendezését. A biztonság és a politikai stabilitás, társadalmi és gazdasági fejlődés megteremtése Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában nem csak az "európai projekt" továbbfejlesztéséhez szükséges, de alapvetően geo-stratégiai felelősségünk is.

Harangozó Gábor szerint hazánk számára kiemelt szereppel bír a nyugat-balkáni bővítés elősegítése, a szlovén EU-elnökség program-prioritásainak támogatása.
Fontos hogy déli régióink ne Európa peremterületét képezzék, hanem aktívan bekapcsolódhassanak az európai körforgásba, élve előnyös földrajzi fekvésünkkel, amivel jól működő szolgáltató-logisztikai központtá válhatunk a Kárpát-medencében. Tudatos stratégiát kell követnünk az elnökségi programok prioritásainak eredményes megvalósításához való hozzájárulásunk terén is, megjelenítve a hazai érdekeket minden szinten.

A jelenlegi fejlettségbeli különbségek mérséklése, geopolitikai fekvésünk kínálta lehetőségek minél eredményesebb kiaknázása tekintetében a nyugat-balkáni integráció számunkra is kedvező helyzetet teremthet, ha elősegítjük a szlovén elnökség ilyen irányú elképzeléseinek megvalósítását.
Forrás: MTI