Csak a sonka fele hús, a többi adalékanyag

A füstölt-főtt-kötözött sonkának gyakran csak a fele hús, a többi víz, só, cukor, antioxidáns, tartósító, stabilizátor - állapította meg a Kosár fogyasztóvédelmi magazin. A reklámmentes magazin tesztelői 17 terméket vettek górcső alá, de mindössze három g

A vizsgált füstölt-főtt kötözött sonka hústartalma 45-70 százalék között van - állapították meg a magazin szakértői. A húskészítmény leírása sokat sejtető: a bevitt páclé mennyisége legalább 25 százalék, sertéstarjából vagy lapockából készül, víz, konyhasó, cukor, stabilizátorok, antioxidáns és tartósító hozzáadásával.

A gyártók nem kötelesek feltüntetni a terméken annak hústartalmát, tehát annyi vizet és más adalékanyagot tehetnek bele a sonkába, amennyit akarnak.

A fogyasztó nem tudhatja, hogy az egyáltalán nem olcsó húskészítményeket megvéve, egyáltalán mit is tesz a tányérjára.

Ennek ellenére a 17-ből 4 minta szerepelt kiválóan, és csupán két termék kapott még megfelelő minősítést.
Forrás: MTI