Szextabukat döntő rádióműsor

Meglepő karriert futott be egy szexualitásról nyíltan beszélő, fiatalokhoz szóló rádióműsor az általában konzervatívnak elkönyvelt Nepálban.A Csevegés a legjobb barátommal címmel hat évvel ezelőtt elindított program olyan komoly kérdéseket kezdett feszege

Az adás kezdetben csupán néhány városban volt fogható, ám ma már 35 helyi rádió, sőt az állami média is átveszi, így rengeteg hallgatót szögez a készülékhez a hetente egyórás műsor.
Az UNICEF támogatásával a San Franciscó-i székhelyű Equal Acces segélycsoport által létrehozott rádióműsor egyik producere szerint a hallgatóság megszaporodása annak köszönhető, hogy az utóbbi években alapvető változások történtek a társadalmi viselkedésben. Míg eleinte felháborodottan tiltakozó leveleket kaptak a szerkesztők, ma "még a szülők és a tanárok is azt ajánlják a fiataloknak, hogy hallgassák a szexuális egészségről szóló programot" - nyilatkozta a műsorgazda.

Nepál az egyik legszegényebb ázsiai ország, ahol milliók élnek a világtól elzárt falvakban. A homoszexualitás éppúgy tabunak számít, mint az AIDS-betegség. A "természetellenesnek" bélyegzett szexuális magatartásért egy évi börtönt is kiszabhat a helyi bíróság, s a hivatalos adatok szerint a 26,4 milliós lakosságból 70 ezer embert érintő HIV-fertőzésről jószerivel még a családjának sem mer szólni a beteg.

A műsor olyan szülőkkel megbeszélhetetlen témákat is felvet, amelyek az érzelmeikkel, a stresszel és a kommunikációs problémákkal küzdő fiatalok számára is eligazodást nyújtanak - nyilatkozta a rádióprogram nepáli vezetője.

Forrás: MTI