Kerekrépától a dödölléig

A kerekrépától a dödölléig jó néhány ételkülönlegesség a főszereplője azoknak a rendezvényeknek, amelyeket ebben az évben is megrendez Zalában a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület.

Idén ötödik alkalommal rendezi meg az egyesület a kanizsai bor- és dödöllefesztivált, amelynek keretében profi és amatőr szakácsok egyaránt összemérik tudásukat a jellegzetes zalai étel elkészítésében. A főtt burgonyából készülő tésztaféle mellett másféle tájjellegű ételek főzőversenyét is megtartják majd szeptemberben - mondta el sajtótájékoztatóján Prikryl József, az egyesület mesterszakács elnöke.

Az egyesület idén tovább szélesíti a kínálatát, a programokat tartalmazó "étlapon" újabb rendezvények és ételféleségek is megjelennek. Elsőként ezen a hét végén a Nagykanizsához tartozó Miklósfán bekapcsolódnak a sokéves hagyományokkal rendelkező kerekrépafőző verseny szervezésébe. Júniusra tervezik az első muramenti halasnapok rendezvényét a dél-zalai Tótszerdahelyen, de az év során többször is középpontba kerülnek a grillételek.

Prikryl József az utánpótlásban is nagyon bízik, eredményesen működik ugyanis az egyesület diákszekciója, amelyhez eddig zalaegerszegi és lenti középiskolások csatlakoztak, de idén már a keszthelyi egyetemisták is bekapcsolódnak a bemutatók és rendezvények sorába.

A Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület tagjai évek óta tartó rendezvényeiket eddig többnyire saját költségvetésükből főzték ki. Idén abban reménykednek, hogy az országosan is nevet szerzett dödöllefesztivál költségvetéséhez Nagykanizsa önkormányzata is hozzájárul. A rendezvény szerencsére igen nagyra nőtt, ezért az éves mintegy kétmillió forintos költségvetésnél több már nem jön ki az egyesület fazekából.

Forrás: MTI