Film Reagan és Gorbacsov találkozójáról?

Ridley Scott hollywoodi rendező filmet szeretne forgatni az 1986 évi reykjaviki csúcstalálkozóról, amelyen Ronald Reagan, az Egyesült Államok akkori elnöke Mihail Gorbacsov szovjet vezetővel tárgyalt.

A Fréttabladid című reykjaviki lap értesülése szerint a 70 éves brit filmrendező, akinek nevéhez fűződik többek között a világsikerű Gladiátor, már az izlandi kormánnyal tárgyal a tervről.

A hidegháborús feszültség egyik kiélezett pillanatában lezajlott csúcstalálkozó azzal vált nevezetessé, hogy a 2004-ben elhunyt Reagan és a jelenleg 76 éves Gorbacsov Reykjavikban általános meglepetésre az atomtöltetű hosszú- és középtávú rakétáknak a hadrendből való kiiktatását tűzte napirendre.


Megegyezés ugyan nem jött létre, mivel Reagan ragaszkodott az úgynevezett csillagháborús tervhez, amelynek értelmében az Egyesült Államok rakétaelhárító fegyvereket telepített volna a világűrbe, ám a találkozót ennek ellenére áttörésként értékelték az atomfegyverzet csökkentése felé vezető úton.

Az izlandi kormány érdeklődést mutat az iránt, hogy a két évtizeddel ezelőtti csúcstalálkozóról annak eredeti székhelyén, a 116 000 lakosú Reykjavikban forgassanak filmet.

Ridley Scott a Gladiátor mellett az A nyolcadik utas a halál, a Szárnyas fejvadász és az Amerikai gengszter című filmjeivel is nagy sikert aratott.

Forrás: MTI