Addig nyilvános az ülés, amíg nem vitatkoznak

Olyan mértékig nyilvános az Országos Választási Bizottság ülése, amilyen mértékig az nem zavarja a normális munkát - mondta Szigeti Péter, a testület elnöke; a grémium vezetője azt követően nyilatkozott, hogy előző este zárt ülés elrendelésére kényszerült

Az OVB elnöke megemlítette, hogy az elmúlt két évben kétszer történt hasonló eset. Szigeti Péter szerint ennek ellenére nem kell "dramatizálni" a történteket, ám a hasonló esetekben is határozottan kell fellépni.

Mint mondta, az ő feladata, hogy biztosítsa a megfelelő rendet az üléseken. "Ez egy hatósági tevékenység és a bizottságot megilleti a hivatalos személyek védelme, így ha veszélybe kerül a munka rendje, akkor kérhetem a köztársasági őrezred segítségét" - fűzte hozzá. Utalt arra, hogy a kormányőrség biztosítja az OVB rendezvényeit.

Szigeti Péter elmondta, hogy a testületnek nincs "írott ügyrendje", viszont "18 éves gyakorlata van". Közölte, a nyilvánosságnak fizikai korlátai vannak, így annyian vehetnek részt az ülésen hallgatóként, ahányan a teremben elférnek, úgy, hogy nem zavarják a testület munkáját.
Utalt arra, hogy a választási eljárás minden mozzanatának nyilvánosnak kell lennie. Az OVB az egyetlen állami szerv, amelynek munkája minden tekintetben nyilvános - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy miért az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) Roosevelt téri épületében tartják az ülések többségét, és nem a korábbi helyszínen, a Duna Palotában, Szigeti Péter azt mondta, ez "költségtakarékosabb megoldás".

Megjegyezte ugyanakkor, hogy "alkalmasabb a Duna Palota", de az ottani nagyobb teremre csak ritkán van szükség. (Az OVB korábban a Duna Palotában tartotta üléseit, ám miután az intézmény már nem a Belügyminisztériumhoz, illetve annak jogutódjához, az önkormányzati minisztériumhoz tartozik, a helyiséghasználatért már díjat kell fizetni.)

A Duna Palotában a testületnek két, egybenyitható helyiség állt rendelkezésére; az egyikben az OVB ülésezett, míg a másikban felállított széksorokból a hallgatóság követhette a történteket. Az OVB általában a minisztérium Roosevelt téri épületének egyik tanácstermében ülésezik; itt a testületi tagok mögött közvetlenül felállított székeken ülhetnek az érdeklődők.
Forrás: MTI