Újraválasztották a főbírót

Gyulai Gábort, az eddigi szabolcsi főbírót nevezte ki kedden az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság vezetőjének - tájékoztatta a tanács döntéséről az OIT hivatalának sajtóosztálya az MTI-t.

A testület korábban már kilenc megye élére - Somogy, Tolna, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád, Zala és Vas megyékben - megválasztotta a főbírót. Valamennyi helyen az addigi vezetőt bízták meg hat évre.

Az OIT tájékoztatása alapján az elmúlt hónapokban a magyar bírói kar csaknem fele titkos szavazáson nyilvánította ki véleményét a megyei elnöki állásokra benyújtott pályázatokról. Országos átlagban a válaszadók 85 százaléka támogatta a hivatalban lévő elnök újraválasztását.

A tanács kedden a Legfelsőbb Bíróság új kollégiumvezetőinek kinevezéséről is döntött. A Polgári Kollégium vezetésével a korábbi helyettest, Wellmann Györgyöt, a Közigazgatási Kollégium vezetésével Kozma György korábbi tanácselnököt, a Büntető Kollégium vezetésével pedig továbbra is Kónya Istvánt bízták meg.

Ugyancsak döntött a testület a Fővárosi Bíróság Polgári kollégiumvezetőjének személyéről is, a tisztséget Ábrán József töltheti be.

Forrás: MTI