Topmodellből Premiere Dame

Carla Bruni, aki hamarosan francia Premiere Dame lesz azzal, hogy férjhez megy Nicolas Sarkozy államfőhöz, a múlt század 90-es éveinek topmodelljéből váltott át sikeresen az énekesnői pályára, és eddig is a szívsajtó kedvence volt szerelmi hódításaival -

A 39 éves olasz szépségről tudni vélték, hogy viszonya volt olyan világhírességekkel, mint Mick Jagger és Eric Clapton, vagy mint Vincent Perez francia színész.

"Én egy doromboló macska vagyok, egy olasz nő" - mondta a Madame Figaro című női hetilapnak nyilatkozva 2007 februárjában Carla, hozzáfűzve: "Őrülten unom magam a monogámiában."
Aurélien nevű, jelenleg hatéves kisfiának apja Raphael Enthoven filozófia professzor, aki Jean-Paul Enthoven könyvkiadónak, Carla korábbi élettársának a fia.

Az 52 éves Nicolas Sarkozy a maga részéről három fiú apja, közülük Pierre és Jean az első házasságából született, míg a tízéves Louis második feleségének, Céciliának a gyereke - Céciliától tavaly ősszel vált el, már államfőként.

Carla - teljes nevén Carla Bruni Tedeschi - egy gazdag olasz nagyiparos, egyben pedig zeneszerző lánya. Carla apai nagyapja, Virginio Bruni-Tedeschi a múlt század 20-as éveiben hozta létre Torinóban az autóipari elemeket termelő CEAT céget, amely a második legnagyobb olasz autóabroncs-gyártóvá vált a 70-es években. Ekkoriban azonban Carla apja, aki tartott attól, hogy Olaszországban a Vörös Brigádok terrorszervezet célpontjává válhat, családjával együtt kivándorolt Franciaországba és a céget eladta a legnagyobb versenytársnak, a Pirellinek.

"A Tedeschi egy észak-olaszországi zsidó név. Nagyapám a háború idején kitért és katolikus nőt vett feleségül, ezért a torinói zsidó közösség szakított vele" - mondta el a L'Expressnek 2007 novemberében Valeria Bruni-Tedeschi, Carla nővére, aki filmszínésznő és rendező.

"Carla és Valeria (valamint 2006-ben elhunyt Virginio nevű testvérük) testőrök védelme alatt éltek Torinóban" - mondta el a La Stampa című olasz lapnak a család egyik barátnője, Maria Anna Parolin. "Szüleik attól tartottak, hogy gyermekeiket elrabolhatják, ezért települtek át Franciaországba 1972-ben".

Alberto Bruni Franciaországban sikeres zeneszerző és műgyűjtő lett, egy időben pedig a torinói operát is igazgatta. 1996-ban hunyt el. Carla édesanyja, Marisa zongoraművész volt és arról álmodott, hogy lányai fényes házasságokat kötnek. "Amikor a család a Cap Negre-i rezidenciáján, a Cote d'Azur-ön élt, a lányok édesanyja abban reménykedett, hogy gyermekei összebarátkoznak a Grimaldi-család gyermekeivel, Caroline és Stéphanie hercegnőkkel és Albert herceggel (a jelenlegi monacói nagyherceggel)" - fűzte hozzá.

2007-ben a család műgyűjteményének egy részét 18 millió euróért (csaknem 4,6 milliárd forint) elárverezték a Virginio alapítvány javára, amelyet a család a hosszú betegség után elhunyt fiúról nevezett el. Az alapítvány célja az orvosi kutatás támogatása.

A múlt század 90-es éveiben Carla nyúlánk termete, kék szeme, hideg és tökéletes szépsége elbűvölte a nagy divatdiktátorokat. Ebben az időben váltak sztárokká a manökenek, Carla olyan topmodellekkel versengett, mint Claudia Schiffer vagy Naomi Campbell.

Zenei karrierje 2001-ben kezdődött. Először szövegeket írt Julien Clerc francia énekesnek a "Si j'étais elle" (Ha én lennék ő) című nagylemez számára.

Első saját albumával 2002 végén jelentkezett, a "Quelqu'un m'a dit" (Valaki azt mondta nekem) komoly sikert aratott (1,2 millió példányt adtak el belőle Franciaországban, 800 ezret külföldön). Következő, No promises című lemeze 2007 elején jelent meg, angolszász költők szövegére és zenéjére, de nem aratott az elsőhöz fogható sikert.

Egy brit lapnak nyilatkozva Carla Bruni kijelentette, hogy Ségolene Royallal, Sarkozy szocialista riválisával rokonszenvezett az elnökválasztások idején. "A szüleim is mindig balra szavaztak, ez hagyomány, sohasem voksolnék a jobboldalra" - hangoztatta Carla, aki bírálta a jobboldali kormány által tervezett DNS-próbákat is, amelyek a bevándorlási kérelmeknél annak eldöntésére szolgálnának, hogy valóban egyenes ági rokonok-e egyes családegyesítést kérő külföldiek.

2004-ben Raphael Enthoven elvált felesége, Justine Lévy (Bernard-Henry Lévy filozófus lánya) Rien de grave (Semmi komoly) című regényében vitriolos portrét festett egy Paula nevű nőről, akiben sokan Carla Brunit vélték felismerni. "Gyilkos tekintetű szépasszony, akinek mozdulatlan arcát mintha viaszból formálták volna" - olvasható a regényben "Pauláról".

"Még mindig jobban szeretem, ha ragadozóként ábrázolnak, mintha ócska szemeteszsákként festenek le" - kommentálta a regényt Carla.

Közben exférje, Raphael Enthoven ügyvédje útján elküldött nyilatkozatban figyelmeztetett több vezető francia lapkiadó céget, többek között az Elle, a Journal du Dimanche, a Paris-Match kiadóit, hogy tartsák tiszteletben gyermekének magánéleti jogait. Raphael és Carla hatéves fiát, Aurélient sok fotós örökítette meg Nicolas Sarkozy és barátnője legutóbbi egyiptomi és jordániai útjai során, ahová édesanyja magával vitte a kisfiút.

Raphael Enthoven közölte: fel fog lépni minden esetben, amikor engedélye nélkül közölnek olyan fényképet, amelyen a gyermeke meghitt pillanatokban, kikapcsolódás közben látható vagy felismerhető.

Forrás: MTI