A világ legnagyobb TV-je

A világ legnagyobb HD (High-Definition) plazmatévéjét mutatta be a Panasonic a Las Vegas-i Szórakoztató-elektronikai Szakkiállításon (CES). A 150 colos, azaz 381 centiméter képátlójú plazmaképernyő 8,84 millió képpont megjelenítését teszi lehetővé.

Az új képernyő kilenc darab 50 colos, (127 centiméteres) képátlójú tévé képernyőjével egyezik meg, az áráról azonban még nem közöltek részleteket.

Eddig a japán vállalat legnagyobb plazmatévéje a 103 colos (262 centiméter képátlójú) változat volt, amely a megjelenéskor 70 ezer dollárba (több mint 12 millió forintba) került.

A Matsushita elektronikai cégcsoporthoz tartozó Panasonic egy 42 colos energiatakarékos panelt is bemutatott, amely a korábbi típusokkal megegyező fényerővel rendelkezik, azonban csak feleannyi energiát igényel, s szintén újdonság az 50 colos ultravékony kijelző, amely mindössze 2,5 centiméter vastag.

Az Egyesült Államokban egyre többen cserélik le régi katódsugárcsöves televíziójukat a nagyságrenddel nagyobb felbontású, HD-adások vételére alkalmas készülékekre, ezért jól megy a plazma- és az LCD-televíziók eladása.

Internetre kapcsolható készülékeivel a Panasonic a YouTube-videók közvetlen elérését kívánja lehetővé tenni, az új Vieara HDTV-sorozatával pedig már a Google fotókezelő oldala, a Picasa is hozzáférhető.

Forrás: MTI