A pszichiátriai kezelésről

Egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfi megölte anyját és életveszélyesen megsebesítette az apját, majd saját három ujját is levágta. Egy újabb eset, ahol pszichiátriai kezelés előzte meg a tragédiát.

A 35 éves nagyvenyimi férfi esete tovább növeli azt az egyébként is hosszú listát, amelyen a pszichiátriai kezelés után elkövetett, értelmetlenül erőszakos cselekmények sorakoznak. Ez felhívja a figyelmet arra a több tucat, az utóbbi években kiadott hivatalos szakhatósági figyelmeztetésre, amelyek arról szólnak, hogy a pácienseknek adott pszichiátriai szerek mellékhatásként erőszakos viselkedést válthatnak ki - amely akár a fenti tragédiát is okozhatta.

A nagyvenyimi esettel éppen egyidőben egy emberjogi kiállítás tart nyitva Budapesten, amely számtalan adatot, dokumentumot és esettörténetet mutat bea pszichiátriai szerek erőszakot vagy öngyilkossági késztetést kiváltó mellékhatásairól - többek között arról is, milyen pszichiátriai szerek álltak az USA-ban elkövetett iskolai lövöldözések mögött. A "Pszichiátria: Károkozás és halálesetek" című kiállítás e hét vasárnapig tart nyitva a Rákóczi út 61. szám alatt.
Forrás: MTI-OS