A drogfüggőséget is gén okozza?

Kínai tudósok mintegy 400 olyan gént azonosítottak, amely a jelek szerint felelős azért, hogy némely embernél könnyebben alakul ki a kábítószer-függőség: a kutatás sokkal hatékonyabb gyógymódokat, valamint prevenciót tesz lehetővé.

A kutatók szerint a gének mintegy 60 százalékban felelősek azért, hogy mennyire veszélyeztet valakit a drogfüggőség kialakulásának veszélye. A fennmaradó 40 százalék a környezeti tényezők számlájára írható.

A vizsgálat során a tudósok négy olyan anyagra koncentráltak, amelyekkel szemben függőség alakulhat ki: ez a kokain, az ópiumszármazékok, az alkohol és a nikotin. Eredményeik alapján felvázolták a függőség kialakulásához vezető öt "főcsapás" irányát, a rászokás "molekuláris ösvényeit".

A kialakulás útjainak a felvázolása különösen fontos komplex megbetegedések kutatásánál, leszűkítve a keresést a kóros folyamatban résztvevő génekig és fehérjékig. Olyan megbetegedések esetében, mint például a rosszindulatú daganatok, ezek az "ösvények" segítik az orvosokat a pontosabb diagnózis felállításában, valamint a betegség lefolyásának előrejelzésében.

A kutatók szerint a drogaddikciót illetően ezen közös "útvonalak" segítségével deríthetők ki az eredményes leszokást elősegítő válaszmechanizmusok, amelyek révén az függőségek széles skálájára található hatékony gyógymód.

A kínai kutatók ezernél több olyan orvosi tanulmányt dolgoztak fel, amelyek az elmúlt 30 évben tekintélyes nemzetközi tudományos folyóiratokban láttak napvilágot, és a drogfüggőség genetikai és kromoszomális alapjaival foglalkoztak. Ezek alapján a tudósok 1500, az addikcióval összefüggésben álló gén listáját állították össze.

Ezen gének némelyike gyakrabban fordult el az "ösvényeken", mint mások. Ennek alapján a kutatók 396-ra szűkítették listájukon a számba jöhető gének számát.

A kutatás eredményeit a tudósok a PLoS Computational Biology című tudományos folyóiratban publikálták.

Forrás: MTI