Exhumálják a papot

Halálának negyvenedik évfordulóján exhumálják a 2002-ben II. János Pál pápa által szentté avatott Pio atya (1887-1968) földi maradványait. Az Olaszországban rendívüli tiszteletnek örvendő ferences rendi szerzetes exhumálását márciusra tervezik.

A holttesttet a nyilvános tiszteletadás végett felravatalozzák, mielőtt szeptember 23-án, halálának negyvenedik évfordulóján átvinnék abba az új templomba, amely a neves építész, Renzo Piano tervei szerint épült a Foggiától negyven kilométerre fekvő dél-itáliai San Giovanni Rotondo községben.
Apuliában, a Gargano-félszigeten található kis falu - a szerzetes életének és csodáinak tanúja - már jó ideje Európa egyik legnagyobb zarándokhelye. A 27 ezer lakosú faluban 194 szálloda, 110 étterem és több tucat nagy területű parkolóhely található. Minden hétvégén akár ötszáz autóbusz is érkezik San Giovanniba.

Domenico Umberto D'Ambrosio érsek döntött a szent exhumálásáról és újratemetéséről. "Először is meg akarjuk állapítani, hogy milyen állapotban van a szent holtteste. Emellett lehetőséget akarunk adni az új nemzedéknek, hogy tiszteletüket leróhassák előtte" - mondta az érsek.

D'Ambrosio érsek döntését élesen bírálta a Francesco Traversi torinói ügyvéd körül tömörülő hívek egy csoportja. Traversi azzal vádolja az érseket, hogy tisztán üzleti okokból akarja Pio atya holttestét exhumálni. San Giovanni Rotondo nyereségeinek több mint ötven százaléka Pio atya kultuszának köszönhető. A foglalkoztatottaknak körülbelül fele közvetlenül vagy közvetve a szentnek köszönheti megélhetését.

A Piano mérnök tervei szerint épült templomtól azt remélik, hogy előmozdítja a San Giovanni Rotondóba zarándoklók számának növekedését, amely csökkenő a 2002-es szentté avatás óta. Több szálloda és szuveníreket áruló üzlet is kénytelen volt már bezárni.

"Dél-Itália +Las Vegasa+ válságban van" - kommentálta a helyzetet az olasz média. Ennek ellenére az idén is hatmillió látogatóra számítanak.

Olaszországban Pio atya a nép által legjobban kedvelt szent. Közvélemény-kutatási eredmények szerint az olaszok több mint a fele a kapucinus szerzeteshez fordulna, ha szükséghelyzetbe kerülne és a túlvilágról remélne támogatást. Az 1887-ben született Francesco Forgione fél évszázadot töltött San Giovanni Rotondóban és ott is halt meg.

Forrás: MTI