100 dolláros olaj

Richie Arens független New York-i nyersanyagpiaci kereskedő fog bevonulni az egyetemes gazdaságtörténetbe a 100 dolláros olaj "tetteseként". Arens a héten kötött egy minimális mennyiségre szóló saját számlás vételi tranzakciót 100 dolláros ajánlati áron,

Arens, az ABS brókercég tulajdonos az a személy, aki nem bírta kivárni, amíg a nyersolaj árfolyama "magától" is eléri a három számjegyű lélektani határt, és a héten - néhány száz dolláros veszteséget is vállalva - kötött egy minimális mennyiségre szóló saját számlás vételi tranzakciót.

A New York-i nyersanyagtőzsde (NYMEX) parkettjén létrejött ügylet volt ugyanis az első a nyersolaj-forgalmazás történetében, amelyet ezen az áron bonyolítottak le.

Arens az ezer hordónyi mennyiségre szóló kontraktust azonnal el is adta, hozzávetőleg 600 dolláros veszteséggel - az eladási árfolyam ugyanis már valamivel 100 dollár alatt volt -, ezért a pénzért azonban magáénak tudhatja az első 100 dolláros olajvételi tranzakció végrehajtásának kétes dicsőségét.

Londoni sajtójelentések szerint ugyanakkor Arens akcióját sokan bírálták is. Stephen Schork, a Schork Report című olajpiaci hírlevél szerkesztője - egykori NYMEX-forgalmazó - szerint az ügylet "masszív mesterséges ármegugrást" is eredményezhetett volna.

A NYMEX egyik aktív kereskedője azt mondta a pénteki The Guardiannek, hogy "szerencsétlen módja volt ez" a 100 dolláros olajár elérésének. "Vegyesek az érzések ezzel kapcsolatban, és akkor még a lehető legszebben fejeztem ki magam" - fogalmazott a tőzsdei kereskedő.

A Financial Times című londoni üzleti napilap már a 100 dolláros rekord szerdai elérése után megírta, hogy a NYMEX előző napi hivatalos kereskedési idejében 204 600 egységet forgalmaztak a nyugati féltekén irányadó amerikai alaptípus, a West Texas Intermediate könnyűolaj most futó legközelebbi, februári kontraktusaiból - egy egység ezer hordó, ez az engedélyezett legkisebb adásvételi mennyiség -, de mindössze egyetlen egységre, vagyis alig ezer hordóra szóló kötés jött létre éppen 100 dolláron.

A nyersolaj egyébként a hét második felében egy időre újból elérte, sőt át is lépte a 100 dollárt, ahogy azt londoni elemzők már régóta jósolták, és ez egyöntetű szakértői vélemények szerint Arens "történelemcsináló célú" partizánakciója nélkül is bekövetkezett volna.
Forrás: MTI