Tagadta bűnösségét a rendőr

Tagadta bűnösségét az a rendőr, akit az ügyészség azzal vádolt meg, hogy 2006. október 23-án, a Nyugati téren megrugdosott egy intézkedés alá vont fiatalembert. A Fővárosi Bíróság pénteki ülésén azt közölte: január 11-én hoz ítéletet a hivatalos eljárásba

A tárgyaláson többször megtekintették a Hír Televízió az esetről készített felvételét. A "kikockázott" képsorokon látható volt, amint a villamosmegállóban egy fiatalt a rendőrök a földre tepernek, megbilincselnek, majd hárman az úttesten mintegy húsz méteren át végighúzzák.

Az ügyészségnek korábban sikerült azonosítania az egyik intézkedő rendőrt, aki felismerte magát a felvételeken, ám azt állította, hogy nem bántalmazta a sértettet.

A lassított felvételek alapján a felek csak abban értettek egyet, hogy G. Sándor vádlott a földön fekvő felé "lendíti a lábát", de abban már eltért az álláspontjuk, hogy a rúgás elérte-e K. Imre sértettet.

Az akkor 17 éves K. Imre vallomásában azt mondta, egy koncertre igyekezett a Corvin közbe, amikor a Nyugati téri villamosmegállóban előállították. Állítása szerint ezt megelőzően hangosan szidalmazta a rendőröket, amikor látta, hogy egy idősebb férfit megütnek.

Közölte, az intézkedés során nem tanúsított komoly ellenállást, csak a kezét tartotta az arca elé, ennek ellenére ütéseket, rúgásokat kapott a fejére, hátára és lábára. Sérüléseiről, melyek elmondása szerint egy héten belül gyógyultak, nem kért orvosi látleletet. Másnap hívták fel a figyelmét a tévében megjelent felvételekre, és ezt követően négy nappal fordult családjával az ügyészséghez.

A fiatalember ellen ugyancsak az intézkedéssel összefüggésben szabálysértési eljárást indított a rendőrség, és figyelmeztetésben részesítette.

G. Sándor vádlott, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) akkor 23 éves őrmestere vallomásában elismerte, hogy az akció során úgynevezett biztosítóként részt vett az intézkedésben, de állítása szerint nem ért hozzá a sértetthez.

Elmondta ugyanakkor, akkor három hónapja állt szolgálatba, és nem kapott kiképzést a feladatra. Mint mondta, sokkszerűen érte a helyzet, így fordulhatott elő, hogy az intézkedés közben, kezében tonfával és gázspray-vel egy időre elhagyta társait. Utalt arra, hogy aznap hajnalban már részt vett a Kossuth tér kiürítésében, és ettől kezdve 46 órát folyamatos szolgálatban töltött.

Ügyvédje kitért arra: G. Sándor balkezessége miatt azonosítható a felvételeken; a képsorok tanúsága szerint bal kezében könnygázspray-t, míg jobb kezében tonfát tartott.

G. Sándor közvetlen felettese, M. László főtörzszászlós az intézkedéssel kapcsolatban hibaként ismerte el, hogy a korábban "hangadóként" megjelölt fiatalembert végigvonszolták az úttesten.

Az esetről rendőrségi jegyzőkönyv készült, melyben a vádlott és egyik társa azt állította, hogy ők voltak azok, akik elfogták és megbilincselték a sértettet. A bíró kérdésére, hogy a közvetlen akcióban valójában részt nem vevő rendőrök miért "egyes szám első személyben" vállalták az intézkedést, M. László azt mondta, ez egy "helyi sajátosság".

Felettese, L. Ferenc, a Rebisz alosztályvezetője is megerősítette: "így alakult ki ez a szokás", ám ez valójában arra utal, hogy a csoport együtt végezte el a feladatot.

Az ügyész ezzel kapcsolatban később megjegyezte, hogy ez "akár a közokirat-hamisítás irányába is elmehetne". A bizonyítási eljárást követően pedig azt mondta: a filmfelvételből egyértelműen megállapítható a hivatali eljárásban történt bántalmazás, ezért felfüggesztett börtönbüntetést kért a vádlottra.

G. Sándor védője ugyanakkor bizonyítottság hiányában felmentést indítványozott, mert - mint mondta - a rendőr a lábával csak helyet keresett, és semmi nem bizonyítja, hogy a "láblendítés" elérte volna a sértett testét.

Forrás: MTI