Ki rendezi be a mozimúzeumot?

A budapesti Pasaréti úti filmstúdió helyén épülő mozimúzeum műszakilag ez év nyarára készül el, az épület berendezését azonban sem a kulturális kormányzat, sem a szakmai szervezetek nem vállalják - mondta Gyetvai Géza, a területet megvásárolt Gyetvai Fivé

Noha az egykori Star Filmgyár helyén kialakítandó, mintegy 1400 négyzetméteres épület hiánypótló szerepet töltene be és reprezentálná az egész magyar filmgyártást, a kulturális kormányzat és a szakmai szervezetek, úgy mint a Magyar Nemzeti Filmarchívum és az Országos Műszaki Múzeum, nem mutatnak érdeklődést az épület berendezésével kapcsolatban - hangsúlyozta Gyetvai Géza.

A filmes relikviák, tárgyak raktáron vannak, de a szakmai szervezetek nem tudják megoldani a berendezés finanszírozását, "a filmes szakma inkább filmet csinál, mint múzeumot épít" - vélekedett. Hozzáfűzte, "egy kötelező feladatot kellene elvégezni és kész lenne a múzeum".

Rámutatott arra, hogy beruházóként a kiállítási eszközökkel nem foglalkoznak, csak a területet biztosítják. Mint mondta, "végig nyitottak voltak az ügyben", ugyanakkor "kaptak már negatív visszajelzést és kicsit kezdenek már beleunni".

Gyetvai Géza emlékeztetett arra is, hogy az 1900-as évek elején épült Pasaréti úti ingatlan bontására kaptak engedélyt. Mivel azonban az épületet értékesnek tartották, úgy döntöttek, hogy felújítják, "így mégsem tűnik el teljesen a filmes hangulat" a környékről. A múzeumban helyet kapna egy 900 négyzetméteres kiállítóterem, egy 50 férőhelyes art-mozi, egy art-shop, valamint egy kávézó-étterem - mondta.

A beruházó korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a filmművészeti múzeum állandó kiállítását két szinten rendeznék be, bemutatva az egykori filmgyár tevékenységét, az ott készült jelentősebb filmeket, a felhasznált díszleteket, de megemlékeznének számos alkotóról is. Mindemellett azt tervezik, hogy az épületben időszaki tárlatokat is rendeznek.

Forrás: MTI