SZDSZ a privatizációról

Az SZDSZ helyes és üdvözlendő lépésként értékeli a MÁV Cargo sikeres privatizációját - a párt erről közleményben tájékoztatta az MTI-t szerdán. "A liberális vezetésű Gazdasági és Közlekedési Minisztérium munkája egyértelmű programot követ" - jelentették k

Mint írják, a liberálisok szerint a fuvarozási társaság privatizációja fontos lépés abban a folyamatban, melyben az öncélú és pazarló állami monopóliumok lebontásával a piaci viszonyok teret nyernek, így a szolgáltatói verseny erősödik.

A párt közleménye kitér arra is, hogy az elmúlt három évben követett liberális gazdaság- és közlekedéspolitika folytatásaként tovább kell vinni a vasút egyes társaságainak privatizációját, és magánbefektetőkre van szükség a Volán társaságoknál is. Mint írják, ezért az SZDSZ támogatja Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter erőfeszítéseit a társaságok privatizációjára és a közlekedési reform folytatására.

MÁV Cargo Zrt. privatizációs szerződését szerdán írták alá Budapesten. Az osztrák Rail Cargo Ausztria és a GYSEV Zrt. konzorciuma 102,5 milliárd forintot fizet a MÁV Cargo részvényeiért, és öt év alatt 43,5 milliárd forint fejlesztésre vállalt kötelezettséget.

Kamarás Miklós, a MÁV Zrt. elnöke az aláírást követően újságíróknak elmondta: a tranzakciót az osztrák és a magyar versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia, ami 4-5 hónapot is igénybe vehet. Mint mondta, a tervek szerint a több ütemben beérkező privatizációs bevételt a MÁV fejlesztésre, rossz hitelek kiváltására, illetve a működés finanszírozására fordítja.

A Fidesz parlamenti képviselője, Márton Attia pártja nevében teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte a MÁV Cargo privatizációját, mert álláspontjuk szerint az sérti a nemzet és a gazdaság érdekeit.
Forrás: MTI