Sean Penn a zsűriben

Sean Penn amerikai színész-rendező lesz az idei cannes-i filmfesztivál zsűrijének elnöke - jelentették be csütörtökön a szervezők. Penn a "független amerikai mozit és egyúttal azt az Amerika-képet képviseli, amit szeretünk" - indokolta a döntést Thierry F

"Az utóbbi években a mozi építménye az egész világon megújult, egyre tartalmasabb, provokatívabb, megindítóbb és fantáziadúsabb. A filmkészítés új generációja előtt nyílhatott meg az út. A cannes-i filmfesztivál régóta epicentruma az új hullámokkal érkező filmesek felfedezésének. Alig várom, hogy részt vehessek benne" - fogalmazott az Oscar-díjas színész a felkérés elvállalása nyomán kiadott közleményben.

Sean Penn nemcsak megalkuvásoktól mentes művészi karrierjével vívta ki a kritika és a közönség elismerését, hanem politikai lelkiismerete melletti egyenes kiállásával is megbecsülést szerzett. A Bush-kormányzat és az iraki háború következetes kritikusaként többször is nyilvánosan szót emelt, tavaly pedig demonstratív látogatást tett Hugo Chávez venezuelai elnöknél, aki közismerten elítéli az amerikai politikát.

Mindez a május 14. és 25. között zajló 61. Cannes-i Filmfesztivál főítészi posztjának betöltésénél csak a 47 esztendős színész előnyére válhat, hiszen a filmes szakma a Cote d'Azur-i filmmustrát különcségei mellett minden irányzatot befogadó nyitottságáért tiszteli, amely mellett természetesen remekül elfér az álomvilág csillogása.

Sean Penn, az egykori hollywoodi "enfant terrible" Los Angelesben született, édesanyja színésznő, apja rendező volt. Kezdetben jogásznak készült, ám mégis a színészetet választotta, s 1981-ben debütált a filmvásznon a Takarodó című katonai drámában. A nyolcvanas évek közepén Madonnával, a popsztárral kötött négy évig tartó viharos házasságával került a címlapokra. 1996-ban ismét megnősült, Robin Wright Penn színésznővel 11 évig élt együtt, két gyermekük született. Második házasságának felbontását éppen a múlt héten mondták ki. Filmszerepeiért számos díjat kapott, három jelölés után Clint Eastwood Titokzatos folyó című drámájával végül 2004-ben az Oscar-díjat is kiérdemelte. Első rendezői munkája az 1991-ben készült, vietnami témájú Indián vér volt. Idén ismét egy rendezésével hívta fel magára a figyelmet: az Út a vadonba című alaszkai produkciót az Arany Glóbuszra és az amerikai filmakadémia díjára is esélyesnek tartják. Cannes-ban kétszer aratott sikert: 1997-ben a legjobb színészi alakítás Arany Pálmáját kapta az Életem szerelméért, 2001-ben pedig Az ígéret megszállottjáért jelölték a legjobb filmért járó díjra.

Forrás: MTI